Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Κρατήσεις στα επίπεδα του 2019 στους ορεινούς προορισμούς
Πηγή Φωτογραφίας: travelstyle.gr- TripAdvisor
Κρατήσεις στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019, και σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερα, αναφέρουν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι ορεινοί προορισμοί της χώρας. Κινούνται σε επίπεδο της τάξεως του 90%-95% δέκα ημέρες πριν, ενώ τα πιο δημοφιλή καταλύματα μιλούν για λίστες αναμονής που καλύπτουν το 30% της υπάρχουσας δυναμικότητας.
Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλες οι περιοχές της Ελλάδας τις ίδιες επιδόσεις. Αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την εγγύτητά τους στην Αθήνα και σε δεύτερο επίπεδο στη Θεσσαλονίκη, καθώς το αυξημένο μεταφορικό κόστος περιορίζει γεωγραφικά τη ζήτηση. Αυτό εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγγελος Καλλίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα κλασικό καλό τριήμερο με «οδηγό» τους Ελληνες εκδρομείς.
Προορισμοί 3 ταχυτήτων
Εχει διαμορφωθεί, σημειώνει ο κ. Καλλίας, μια ομαδοποίηση διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού. Ετσι, στην πρώτη ταχύτητα, αυτήν με την υψηλότερη πληρότητα, εντάσσονται προορισμοί που βρίσκονται κοντά στην Αττική, όπως η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, τα Τρίκαλα Κορινθίας και η Αρκαδία. Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται πιο μακρινοί προορισμοί, όπως το Καρπενήσι, το Πήλιο και η Λίμνη Πλαστήρα, όπου η πληρότητα κινείται λίγο χαμηλότερα, στα επίπεδα του 80%-85%.
Τέλος, στην τρίτη ταχύτητα εντάσσονται οι πιο απομακρυσμένοι προορισμοί της Βορείου Ελλάδος ως επί το πλείστον, όπως το Λιτόχωρο, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Δράμα, τα Νεστοχώρια, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και οι Σέρρες. «Τα διόδια από την Αθήνα στη Δράμα μετ’ επιστροφής κοστίζουν περίπου 80 ευρώ, συν άλλα 220 ευρώ τα καύσιμα», υπολογίζει ο Αγγ. Καλλίας, εκτιμώντας πως είναι ένα κόστος που δεν μπορούν να καλύψουν εύκολα όλοι. Ειδικά καθώς και οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν ανέβει κατά 15%-20%, όπως αναφέρει ο ίδιος.
Πρέπει όμως να επισημάνει πως η εικόνα του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι ενδεικτική, αφού οι ορεινοί προορισμοί έχουν μια σεζόν 130 ημερών, εκ των οποίων μόνο τις 30 έχουν πραγματική δραστηριότητα. Πρόκειται για τις ημέρες του τριημέρου της 28ης, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα και την Καθαρά Δευτέρα. Ετσι, υπολογίζει πως ο μέσος όρος της πληρότητας τον Οκτώβριο είναι μεταξύ 20%-25%, ενώ τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 15%-20%. Επιπλέον υπολογίζει πως τα λειτουργικά έξοδα έχουν υπερδιπλασιαστεί όσον αφορά το κόστος θέρμανσης και έχουν αυξηθεί κατά 50% όσον αφορά την ηλεκτροδότηση.
Παράλληλα, εντείνεται ο ανταγωνισμός με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ταξιδιωτικής κίνησης να στεγάζεται τελικά σε μη ξενοδοχειακά καταλύματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χρονιά προδιαγράφεται σημαντικά καλύτερη από τις προηγούμενες δύο και ενδεχομένως και από το 2019, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε κερδοφορία.
Το άλμα της Ηπείρου
Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Ηπειρος, η οποία εξελίσσεται σε δωδεκάμηνο προορισμό με υψηλή πληρότητα φέτος το καλοκαίρι, κοντά στο 100% για προορισμούς όπως τα Ζαγοροχώρια για το ερχόμενο τριήμερο και αυξημένες προκρατήσεις ήδη από τώρα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οπως εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, η περιφέρεια καταγράφει πλέον υψηλή πληρότητα όλο τον χρόνο, με εξαίρεση το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές ομάδες ποδοσφαίρου που συμμετέχουν στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και αγωνίζονται στο γήπεδο των Ιωαννίνων αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στο να βρουν καταλύματα φέτος τον χειμώνα στην περιοχή. Η ανάπτυξη σοβαρών υποδομών φιλοξενίας αλλά και οδικών αξόνων σε μια περιφέρεια με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά έχει μειώσει την εποχικότητα του τουρισμού και μεγεθύνει τη σχετική δραστηριότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας