Κόσμος

Διαμάχη ΗΠΑ – Σερβίας

Διαμάχη ΗΠΑ – Σερβίας

Πηγή Φωτογραφίας: washington.mfa

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία

Εδώ και μερικούς μήνες, εκτυλίσσεται μια διαμάχη στη γειτονιά μας, στη Βαλκανική, ανάμεσα στη Σερβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εν λόγω αντιπαράθεση επανέρχεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιζητούν πιο μαχητικά τη σερβική επικύρωση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Προς το παρόν, οι Σέρβοι ανθίστανται στις πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες αφήνουν αιχμές για τον θρησκευτικό – πολιτισμικό παράγοντα που συνδέει το Βελιγράδι με τη Μόσχα

 Οι αιτιάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, είπε ότι κατανοεί ότι η Σερβία έχει μια μακρά και δύσκολη ιστορία με κυρώσεις και ότι οι ΗΠΑ το καταλαβαίνουν αυτό. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, η Σερβία θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά πού βρίσκονται τα εθνικά της συμφέροντα, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα, η Σερβία θα καταλάβει ότι είναι με τη Δύση.

«Θα προειδοποιούσα τη Σερβία να καταλάβει ότι αυτή δεν είναι «μητέρα Ρωσία», αντιμετωπίζουμε μια άλλη Ρωσία», είπε ο Χιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Σερβίας.

Ο Χιλ είπε ότι γνωρίζει ότι αυτό είναι δύσκολο και ότι η Σερβία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες. Όμως, πρόσθεσε, τώρα πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική Ρωσία, «μια Ρωσία που επιτίθεται βάναυσα στους γείτονές της: Η Σερβία πρέπει να το δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της».

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία είναι η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Αν κοιτάξετε την Ευρώπη, μόνο λίγες χώρες, μου φαίνεται μόνο η Λευκορωσία και η Σερβία, δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Το ερώτημα είναι αν η Σερβία θέλει να παραμείνει σε αυτόν τον όμιλο χωρών. Πολλές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν συνέπειες από αυτό. Το ερώτημα είναι αν οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά της Ρωσίας, αλλά ούτως ή άλλως θέτουν σε ισχύ τις κυρώσεις επειδή κατανοούν ότι πρέπει να είναι ενωμένοι και να αντιταχθούν σε αυτό που κάνει η Ρωσία», είπε ο Χιλ.

Ο Χιλ είπε ότι δεν πιστεύει ότι κανείς απειλεί τη Σερβία για το θέμα, αλλά πρόσθεσε ότι άλλες χώρες ζητούν από τη Σερβία να λάβει θέση.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Σερβία εάν επηρεαστεί από την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι η χώρα του εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Σερβία έχει αρκετούς προμηθευτές ενέργειας. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τη Σερβία σε αυτό το θέμα, οι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται πολύ η Σερβία να βρει επιπλέον προμηθευτές ενέργειας, ώστε να μην ζει κάτω από τον ρωσικό εκβιασμό», τόνισε ο Χιλ.

 Ο σερβικός αντίλογος

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aλ. Βούτσιτς, είχε δηλώσει μόλις προχθές στο Βελιγράδι ότι «όσο μπορούμε να αντισταθούμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πιο ζωτικά και κρατικά μας συμφέροντα, θα ακολουθήσουμε την πολιτική που αποφασίστηκε σε συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. .

«Όταν δεν μπορούμε, θα απευθυνθούμε στους ανθρώπους μας, τους πολίτες και θα τους δείξουμε γιατί η Σερβία δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί στην επιβολή κυρώσεων», τόνισε ο Βούτσιτς.

Ακόμη, η Σερβία έχει οπισθοδρομήσει όσον αφορά την προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις λόγω της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας. Η Σερβία είναι η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που δεν έχει ενταχθεί στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Οι Σέρβοι είναι υποψήφιοι για να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καταβάλλουν δημοσιονομικές προσπάθειες, αλλά αδυνατούν να λάβουν την κρίσιμη απόφαση, να κάνουν την αποφασιστική επιλογή ανάμεσα, αφενός, στη φιλελεύθερη Δύση και τον εξευρωπαϊσμό και, αφετέρου, στο στενό θρησκευτικό και ιστορικό δεσμό που τη συνδέει με τη Μόσχα, τη «μητέρα Ρωσία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments