Κόσμος

Η ΕΕ, το Ιράν και τα drones αυτοκτονίας

Η ΕΕ, το Ιράν και τα drones αυτοκτονίας

Πηγή Φωτογραφίας: forbes/Αρχείου/AP PHOTO

Συγκεκριμένα, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε νέα μέτρα κατά του Ιράν σχετικά με τις παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πρώτη απόφαση που έλαβαν οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζει εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αφορά τα drones του Ιράν, τα οποία χρησιμοποιούνται για πολεμικούς, αλλά και για άλλους σημαντικούς σκοπούς, επιτυγχάνοντας έτσι να εισβάλουν στις ζωές μας και στο λεξιλόγιό μας.

Συγκεκριμένα, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε νέα μέτρα κατά του Ιράν σχετικά με τις παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη Ρωσία, με βάση όσα δήλωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ: «Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν στη δράση κατά οντοτήτων που προμηθεύουν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν την Ουκρανία».

Μάλιστα, τονίζεται ακόμη ότι τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τριών ατόμων και μιας οντότητας που είναι υπεύθυνη για τις παραδόσεις drone. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να επεκτείνει τις κυρώσεις σε τέσσερις άλλες ιρανικές οντότητες που ήταν ήδη σε προηγούμενο κατάλογο κυρώσεων».

Τα ιρανικά drones αυτοκτονίας και η στρατηγική της Ρωσίας

Τα drones ήρθαν για να μείνουν στις πολεμικές συγκρούσεις και στους σύγχρονους στρατούς. Αρχικά, αντιμετωπίσθηκαν με καχυποψία από πολλούς ανώτατους αξιωματικούς, αλλά, εν συνεχεία, υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται στην πράξη, με τα ιρανικά drones αυτοκτονίας Shahed – 136, γνωστά και ως drones καμικάζι, να χρησιμοποιούνται ευρέως στην πρόσφατη ρωσική επίθεση κατά των Ουκρανών.

Το ζήτημα, το οποίο ανακύπτει, είναι γιατί η Ρωσία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα drones καμικάζι, στη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με μια ερμηνευτική προσέγγιση, τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελούν ένδειξη του ότι το απόθεμα εγχώριου οπλισμού της Ρωσίας μπορεί να έχει μειωθεί ή ακόμη και να κινείται στα όρια της εξάντλησής του.

Το drone είναι ικανό να πετάξει εκατοντάδες χιλιόμετρα, με τη βοήθεια ενός κατάλληλου κινητήρα, πριν εκραγεί σε στόχο, και με σχετική ακρίβεια.

Η χρήση drones στην Ουκρανία επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο, αλλά το μπαράζ αυτής της εβδομάδας, που σκότωσε αρκετούς αμάχους, συγκέντρωσε και συνεχίζει να συγκεντρώνει την προσοχή του κοινού.

Η μετονομασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed από τη Ρωσία φαίνεται ότι γίνεται εν μέρει για να καλύψει τον βαθμό εξάρτησής της από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που, δεδομένης της περίφημης στρατιωτικής ιστορίας της Ρωσίας ως, είναι μάλλον υποτιμητικό.

Οι δημόσιες αρνήσεις της Τεχεράνης σχετικά με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών της Ρωσίας για αυτήν την κατάσταση.

Με βάση όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα πρόσφατα ιρανικά drones καμικάζι φαίνεται ότι σηματοδοτούν μια ουσιαστικότερη στροφή στην εν γένει στρατηγική της Ρωσίας. Πρόκειται, πιθανότατα, για μια στροφή προς την λεγόμενη «τιμωρητική στρατηγική», η οποία συνοδεύεται και από σωματικά βασανιστήρια επί εδάφους.

Τα drones δημιουργούν αυξημένο τρόμο στον αντίπαλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, είναι πιθανόν η Ρωσία να συνεχίσει να χτυπά ουκρανικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους με επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με drones για να τιμωρήσει τον πληθυσμό και να τον αποθαρρύνει από την αντίσταση. Ο ίδιος ο Ζελένσκι, εξάλλου, έσπευσε να ζητήσει τη διεθνή κατακραυγή για τη χρήση ιρανικών drones δολοφονίας, γεγονός που δηλώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα μάλλον πέτυχαν το σκοπό τους, δηλαδή την ενίσχυση του αισθήματος του τρόμου και την αύξηση της πίεση στις ουκρανικές, αμυνόμενες αρχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments