Άμεσες πρωθυπουργικές προτεραιότητες της Μελόνι
Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/La republica/
Αναμφίβολα, η Τζόρτζια Μελόνι είναι η μεγάλη θριαμβεύτρια των πρόσφατων ιταλικών βουλευτικών εκλογών. Η δεξιά πρωθυπουργός, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της κυβέρνησης στη γειτονική Ιταλία, καλείται πλέον να επιλύσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το έργο της φαντάζει, αν μη τι άλλο, δύσκολο, κι ας πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η 45χρονη Μελόνι έρχεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Η ίδια η Μελόνι δηλώνει υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ και υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.
Στο αμιγώς οικονομικό πεδίο, ο πληθωρισμός στη γείτονα αυξήθηκε κατά 8,9% σε χρονικό διάστημα ενός έτους και η Ιταλία κινδυνεύει να εισέλθει σε τεχνική ύφεση το επόμενο έτος, παράλληλα με τη Γερμανία.
Επιπλέον, τα περιθώρια ελιγμών περιορίζονται από ένα κολοσσιαίο χρέος που αντιπροσωπεύει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ μετά από αυτό της χώρας μας.
Η νέα Πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει την εκστρατεία για έξοδο από το ευρώ, αλλά έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί πιο μαχητικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας της στις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη εξαρτάται από σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος του ταμείου ανάκαμψης μετά την πανδημία της covid – 19.
Στο κοινωνικό πεδίο, η πρόεδρος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας θα ακολουθήσει, εκτός απροόπτου, μια περισσότερο αυστηρή και σφιχτή μεταναστευτική πολιτική, αν και ήδη ο Μ. Σαλβίνι, κυβερνητικός της εταίρος, έχει διαμηνύσει ότι θα παρακολουθεί αυτό το πεδίο θεματικής πολιτικής.
Ακόμη, έχει εκδηλώσει την αρνητική στάση της έναντι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, η οποία δηλώνει έτοιμη να προασπιστεί τις κατακτήσεις της, προκαλώντας τις αντιδράσεις των άλλων δύο κυβερνητικών της εταίρων που εκφράζονται με σαρκαστικό τρόπο για την κοινότητα αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, η Μελόνι καλείται να αντιμετωπίσει, πρώτα και κύρια, το ενεργειακό – οικονομικό πρόβλημα της χερσονήσου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας