Κόσμος

DW: ΕΕ – Νέος κανονισμός κατά Τουρκίας και άλλων χωρών για προσφυγικό

Η ΕΕ έχει ετοιμάσει έναν νέο κανονισμό κατά χωρών όπως η Τουρκία και η Λευκορωσία που χρησιμοποιούν την προσφυγική εισροή ως μέσον πίεσης.

Με νέο κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στοχεύει να ενισχύσει την αντίσταση χωρών όπως η Λευκορωσία, το Μαρόκο και η Τουρκία ενάντια στη χρήση μεταναστών ως «όπλο», «εκβιασμό» ή «πολιτική πίεση».

Ωστόσο, η προετοιμασία της ΕΕ για την επικύρωση του νομικού κανονισμού, που ονομάζεται επίσης «κανονισμός εργαλειοποίησης», που εκπονήθηκε για το σκοπό αυτό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) προειδοποιούν ότι αυτός ο κανονισμός θα μπορούσε να «υπονομεύσει θεμελιωδώς» την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομοθεσία για το άσυλο.

Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, απορρίπτει την κριτική περιγράφοντας αυτές τις κινήσεις χωρών που ενθαρρύνουν την εισροή μεταναστών στα σύνορά της ως «απειλές για αποσταθεροποίηση της Ένωσης» και «υβριδικές επιθέσεις».

Οι ηγέτες της ΕΕ, που δίνουν το μήνυμα ότι δεν θα υποκύψουν στον πολιτικό εκβιασμό σε σχεδόν κάθε δήλωση που κάνουν για αυτό το θέμα, από την άλλη, λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για να αποτρέψουν τις παράνομες διελεύσεις από τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Με τη νέα νομική ρύθμιση, η ΕΕ ελπίζει να ενεργήσει πολύ πιο γρήγορα σε τέτοιες περιπτώσεις και να διασφαλίσει την εφαρμογή πιο ολοκληρωμένων μέτρων.

Στο σκεπτικό του κανονισμού που ονομάζεται «Εργαλειοποίηση της Μετανάστευσης και του Ασύλου», αναφέρεται ότι ορισμένα κράτη που έχουν προβλήματα με την ΕΕ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές ως εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τεχνητές μεταναστευτικές ροές. Τα βήματα που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της ΕΕ και των κρατών μελών της είναι επίσης ανησυχητικά.

Τονίζοντας ότι οι ισχύοντες κανονισμοί είναι ανεπαρκείς για να ανταποκριθούν σε «επιθέσεις στην ακεραιότητα και την ασφάλεια της ΕΕ μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστών», σημειώνεται ότι ο κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν διαδικασίες έκτακτης διαχείρισης μετανάστευσης και ασύλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο