Κόσμος

Γερμανία: Διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό για την Κίνα

O Γερμανός Καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κριτική, σύμφωνα με την οποία ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις σε λιμάνι του Αμβούργου, παρά τον εκτεταμένο σκεπτικισμό στην κυβέρνησή του για το θέμα

Για σχέσεις με ισχυρούς κινεζικούς παράγοντες κατηγορείται ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός Καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κριτική, σύμφωνα με την οποία ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις σε λιμάνι του Αμβούργου, παρά τον εκτεταμένο σκεπτικισμό στην κυβέρνησή του για το θέμα.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco θα λάβει μερίδιο 35% σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Αμβούργο, σε μια συμφωνία που συμφωνήθηκε πέρυσι, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης NDR και WDR αναφέρουν ότι η Καγκελαρία σχεδιάζει να εγκρίνει τη συμφωνία, παρά την αντίθεση έξι διαφορετικών υπουργών στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος συναποτελείται από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, τους φιλελεύθερους του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και τους Πράσινους.

Πλέον, εκφράζονται από το κόμμα των Πρασίνων φόβοι, ότι οι κινήσεις αυτές του Ο. Σολτς δεν σηματοδοτούν μια θετική εξέλιξη για την οικονομική πορείας και την ασφάλειας της χώρας, αφού βρισκόμαστε ενώπιον μιας προσπάθειας ανασύνταξης του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ», στο οποίο η Κίνα φαίνεται να αποτελεί την κινητήρια οικονομική και τεχνολογική δύναμη.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των NDR και WDR, η συμφωνία πρόκειται να εγκριθεί αυτόματα εάν η κυβέρνηση δεν παρέμβει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Σολτς και σχέσεις με την Κίνα

Εδώ και λίγες εβδομάδες, κυκλοφορούν φήμες ότι ο Σολτς σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές Νοεμβρίου. Η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία, ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία της.

Ωστόσο, η σχέση έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα, κατά τα τελευταία χρόνια, από τη σκληρή πολιτική της Κίνας για την πανδημία του COVID-19, την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ταιβάν και τις ανησυχίες αναφορικά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλοί αξιωματούχοι στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, έχουν ζητήσει μεγαλύτερη προσοχή στο εμπόριο με την Κίνα, προειδοποιώντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να διδαχθεί από την επιδείνωση της σχέσης της με τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Ο. Σολτς δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες και εισηγείται ακόμη και τη διεξαγωγή επιχειρηματικής συνόδου κορυφής με την Κίνα.  Μάλιστα, ο Γερμανός Καγκελάριος αποκαλεί συχνά την Κίνα «μεμονωμένη χώρα», με την οποία εκτιμά ότι η Γερμανία πρέπει να συνεργάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο