Διεθνή

ΗΠΑ: Κλήτευσε ως “ενορχηστρωτή” τον Τραμπ η Επιτροπή για τις ταραχές στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Κλήτευσε ως “ενορχηστρωτή” τον Τραμπ η Επιτροπή για τις ταραχές στο Καπιτώλιο

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η κλήτευση απαιτεί τα έγγραφα να υποβληθούν στην επιτροπή επιλογής της 6ης Ιανουαρίου έως τις 4 Νοεμβρίου και ο Τραμπ να εμφανιστεί για κατάθεση περί τις 14 Νοεμβρίου

 Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι έστειλε κλήτευση στον πρώην πρόεδρο ζητώντας του να παράσχει έγγραφα και να καταθέσει ενόρκως.

Η κλήτευση απαιτεί τα έγγραφα να υποβληθούν στην επιτροπή επιλογής της 6ης Ιανουαρίου έως τις 4 Νοεμβρίου και ο Τραμπ να εμφανιστεί για κατάθεση περί τις 14 Νοεμβρίου.

«Όπως αποδείχθηκε στις ακροάσεις μας, έχουμε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, μεταξύ άλλων από δεκάδες πρώην διορισμένους και το προσωπικό σας, ότι εσείς προσωπικά ενορχηστρώσατε και επιβλέπατε μια πολυμερή προσπάθεια ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020 και παρεμπόδισης της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας» έγραψε η επιτροπή σε επιστολή προς τον Τραμπ την Παρασκευή.

Οι επτά Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικανοί μέλη της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν ομόφωνα στις 13 Οκτωβρίου υπέρ της κλήτευσης του Τραμπ, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις εάν δεν συμμορφωθεί.

Washington Post: Απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Τραμπ κρατούσαν μυστικά των ΗΠΑ για το Ιράν και την Κίνα

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το FBI ανακάλυψε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες για το Ιράν και την Κίνα σε ορισμένα από τα έγγραφα κατά τη διάρκεια έρευνας τον Αύγουστο στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Περιλάμβαναν μυστικά έγγραφα που περιέγραφαν εργασίες πληροφοριών σχετικά με την Κίνα και τουλάχιστον ένα από αυτά περιέγραφε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι τα έγγραφα θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα στο υλικό που κατέσχεσε το FBI.

Η δημοσιοποίηση πληροφοριών σε αυτά τα έγγραφα θα εγκυμονούσε πολλαπλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για άτομα που βοηθούν τις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και διακυβεύοντας τις προσπάθειες συλλογής, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη ειδικούς.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά εάν ο Τραμπ παραβίασε το νόμο μεταφέροντας κρατικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 διαβαθμισμένων εγγράφων, στο κτήμα του στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021.

Το υπουργείο εξετάζει επίσης εάν ο Τραμπ ή η ομάδα του παρεμπόδισαν τη δικαιοσύνη όταν το FBI έστειλε πράκτορες να ερευνήσουν το σπίτι του και έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να λείπουν περισσότερα απόρρητα έγγραφα.

Οι εκπρόσωποι του Τραμπ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε σε αίτημα για επιβεβαίωση της έκθεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments