Νέες απειλές Ερντογάν: Οι Tayfun αποτελούν μήνυμα
Πηγή Φωτογραφίας: superjumbo/Le Figaro
Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι βαλιστικοί πύραυλοι Tayfun που ανέπτυξε η Τουρκία, αποτελούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
«Τώρα προσπαθούμε να τα πάμε ακόμα πιο μακριά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παγκόσμιας ανθρωπιστικής μας βοήθειας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη milliyet.
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για το θέμα πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στράφηκε κατά του γερουσιαστή Μενέντεζ.
Σε συζήτηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, είπε συγκεκριμένα πως ένας μόνο γερουσιαστής δεν μπορεί να καθορίσει όλη τη διαδικασία, προσθέτοντας, πάντως, πως ακόμα κι αν δεν προχωρήσει η δουλειά με τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε άλλες επιλογές, όπως έκανε με τους S-400.
«Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ αποτελούν προσωπική του άποψη, προσωπικοί του ισχυρισμοί και δεν αντικατοπτρίζουν με κανένα τρόπο μια θεσμική κατάσταση. Επιπλέον, οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι σε αυτό; Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αμεροληψία του για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, και ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Τουρκία, τόσο πιο ισχυρό θα είναι και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία και κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα» είπε και πρόσθεσε:
«Η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν μαχητικά. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει κάτι, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα κάποιες πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα επίσης γερουσιαστές που είπαν: «Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Όταν κριθεί απαραίτητο, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ακριβώς και με τους S400».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας