Κόσμος

Θέμα Θράκης ανακινεί η Τουρκία

Στα τουρκικά ΜΜΕ η σκυτάλη των προκλήσεων - Ανακινούν θέμα Θράκης - Εκνευρισμός και με την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στη Θάσο

Ζήτημα Θράκης θέτει, για μία ακόμη φορά, η Άγκυρα, αυτήν τη φορά μέσω διατεταγμένης δημοσιογραφίας και με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου και ενεργειακής πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν πριν από λίγη ώρα από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, η έδρα αυτού του κέντρου φυσικού αερίου δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στη Θράκη, τα τεθωρακισμένα οχήματα της χώρας μας που βρίσκονται για εύλογους λόγους στην περιοχή συνιστούν πρόκληση, ενώ απαγορεύεται η στρατιωτικοποίηση της Θάσου από την Συνθήκη της Λωζάννης.

Μάλιστα, από αυτό το παραλήρημα αναθεωρητισμού δεν έλειψε ούτε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriet Αχμέτ Χακάn δήλωσε, αναφερόμενος στην Θράκη, ότι «ένα δίκτυο διανομής πρέπει να δημιουργηθεί από εδώ και έτσι να λυθεί το ζήτημα της διανομής αερίου».

Το τηλεοπτικό δίκτυο της γείτονος στράφηκε εναντίον της παρουσίας τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας στην… ελληνική Θράκη, αναφέροντας ότι «έξι από τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρεί η Γερμανία στην Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα, όλα θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Θράκη, όπου υπάρχει η πυκνή παρουσία της ‘τουρκικής μειονότητας’. Η Ελλάδα πρόσθεσε κι άλλη προβοκάτσια στα νησιά του Αιγαίου και στο ζήτημα αυτό είναι και οι ΗΠΑ».

Η αναφορά στη μειονότητα δεν είναι συμπτωματική. Χαρακτηρίζεται σκόπιμα ως «τουρκική», αποδίδοντάς της ένα ψευδεπίγραφο εθνοτικό υπόβαθρο. Μάλιστα, στο «κάδρο» μπαίνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δείχνει την γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας προς την Ρωσία και τον δικτάτορα Β. Πούτιν.

Με αυτόν τον τρόπο, η τουρκική πλευρά επιθυμεί την άμεση αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής της Θράκης, η οποία διαιρείται σε ελληνική, τουρκική και βόρεια/βουλγαρική. Η μειονότητα είναι θρησκευτική και, με δόλιο τρόπο, βαπτίζεται «τουρκική». Έτσι, μετατρέπεται σε «δούρειο ίππο» για την προώθηση των τουρκικών αναθεωρητικών και επεκτατικών στόχων της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Άγκυρα, όπως έχει επισημανθεί, χρησιμοποιεί έντεχνα, πλέον, τη συμφωνία με την Ρωσία, προκειμένου να επεκταθεί προς την πλευρά της Θράκης, στην οποία επιθυμεί διακαώς να εγκαταστήσει τη βάση  του ενεργειακού κόμβου, που θα την συνδέει με την Ρωσία και με την γηραιά ήπειρο, ποδοπατώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο συνολικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο