Διεθνή

Dietrich Mateschitz: Πέθανε ο ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας Red Bull

Dietrich Mateschitz: Πέθανε ο ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας Red Bull

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η περιουσία του Mateschitz υπολογίζεται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό τον τοποθετεί στην 51η θέση της λίστας του Forbes στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Dietrich Mateschitz, ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας ενεργειακών ποτών Red Bull, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 78 ετών μετά από σοβαρή ασθένεια με καρκίνο.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος Red Bull Formula 1.

Η περιουσία του Mateschitz υπολογίζεται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό τον τοποθετεί στην 51η θέση της λίστας του Forbes στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος θεωρήθηκε ιδιοφυΐα του μάρκετινγκ. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Παγκόσμιου Εμπορίου στη Βιέννη, εργάστηκε ως ειδικός μάρκετινγκ για διάφορες εταιρείες τη δεκαετία του 1970.

Στα επαγγελματικά του ταξίδια στην Ασία, γνώρισε την αγορά των ενεργειακών και διεγερτικών ποτών. Εκείνη την εποχή, αυτά τα ποτά ήταν ακόμη εντελώς άγνωστα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1983 απέκτησε την άδεια για ένα τέτοιο ποτό στην Ασία. Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με την ταϊλανδική επιχειρηματική οικογένεια Yoovidhya, ίδρυσε την Red Bull GmbH, στην οποία κατείχε το 49% των μετοχών.

Μετά την τροποποίηση της συνταγής ενός ταϊλανδέζικου ενεργειακού ποτού και την ανάπτυξη μιας ιδέας μάρκετινγκ, το Red Bull εισήχθη στην αγορά το 1987. Το αφρώδες, ανθρακούχο, γλυκό ποτό, του οποίου η γεύση περιγράφεται ως παρόμοια με αυτή των gummy bears, έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς. Ο όμιλος πέτυχε κύκλο εργασιών 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 και πούλησε 9,8 δισεκατομμύρια κουτάκια Red Bull παγκοσμίως.

Η εταιρεία με έδρα το Fuschl am See του Σάλτσμπουργκ είναι επίσης γνωστή για τη δημιουργική της διαφήμιση με το παγκοσμίως γνωστό σλόγκαν «Η Red Bull σου δίνει φτερά». Σημαντικό ορόσημο για τον Mateschitz ήταν η είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, κάθε τρίτο κουτί πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επιχειρηματίας έδωσε μεγάλη σημασία στην εικόνα του ποτού. Συνέδεσε τη μάρκα Red Bull με αθλήματα περιπέτειας όπως σέρφινγκ, ποδηλασία βουνού και καταδύσεις με την εταιρεία  τελικά να συμμετέχει ως χορηγός σε πολλά από αυτά.

Ο Mateschitz ήταν επίσης ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Red Bull Racing, μιας αγωνιστικής ομάδας της Formula 1 με έδρα το Milton Keynes της Βρετανίας. Είχε αναλάβει την ποδοσφαιρική ομάδα SV Austria Salzburg, γνωστή πλέον ως «Red Bull Salzburg».

Λίγα είναι γνωστά για την ιδιωτική ζωή του Mateschitz. Ήταν ντροπαλός της δημοσιότητας και σπάνια έδινε συνεντεύξεις. Έμενε στο Σάλτσμπουργκ με την επί χρόνια σύντροφό του και είπε κάποτε πριν από χρόνια ότι έπινε ο ίδιος 10 με 12 κουτάκια Red Bull την ημέρα.

Δεν είναι σαφές ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει η αυτοκρατορία της Red Bull μετά το θάνατό του. Ο μοναχογιός του Μαρκ, 30 ετών, ο οποίος πρόσφατα διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος μιας από τις επενδυτικές εταιρείες του πατέρα του θεωρείται πιθανός διάδοχος.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments