Μείωση μισθών για τους Ευρωπαίους
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει φτάσει αισίως στο 10%, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες διαβίωσης, καθώς οι όποιες αυξήσεις των μισθών τους δεν συμπορεύονται με τον ρυθμό εκτόξευσης των τιμών. Κι ενώ η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη, οικονομολόγοι και στελέχη της ΕΚΤ τους προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουν μειώσεις στην πραγματική αξία των μισθών τους εξαιτίας, βέβαια, του πληθωρισμού. Κατά κάποιον τρόπο τους ζητούν και να τις αποδεχθούν, προκειμένου να μην οδηγηθεί η Ευρωζώνη στον φαύλο κύκλο των αυξήσεων μισθών που οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και περαιτέρω επιτάχυνση και παγίωση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Ενωση Εργατικών Συνδικάτων της Ε.Ε. (ETUC), η πραγματική αξία του βασικού μισθού ανά την Ευρώπη έχει μειωθεί παρά τις όποιες αυξήσεις και κατά μέσον όρο η μείωση είναι περίπου 5%. Σε ορισμένες χώρες, όμως, η μείωση αυτή αγγίζει το 20%. Ανάμεσά τους είναι χώρες όπως η Ολλανδία όπου ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε ένα ιλιγγιώδες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα 17% και οι χώρες της Βαλτικής όπου είναι υπερδιπλάσιος και φτάνει στο 35%.
Στην Ολλανδία, από τις ευημερούσες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά με τη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τριών Α και μόνιμη σύμμαχο της Γερμανίας στις διαμάχες για οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα στην Ευρωζώνη, η κατάσταση για τον μέσο εργαζόμενο φαίνεται ζοφερή. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στην αύξηση 10% του βασικού μισθού που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τα ολλανδικά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τη διαστημική εκτόξευση που έχει σημειώσει το κόστος της διαβίωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και όμως, πολλοί Ολλανδοί εκφράζουν φόβους πως η αύξηση του μισθού τους δεν θα αρκεί για να καλύψουν βασικές ανάγκες και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Από τα τέλη Φεβρουαρίου βρίσκεται στα ύψη το κόστος βασικών ειδών διατροφής. Ενα μπουκάλι ηλιέλαιο τριών λίτρων, ζωτικής σημασίας για τα περισσότερα ολλανδικά νοικοκυριά, αφού χρησιμοποιείται εκτεταμένα, κοστίζει πλέον 10 ευρώ, καθώς η τιμή του διπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες.
Η κατάσταση είναι λίγο ώς πολύ ίδια σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο
«Η τωρινή κρίση έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αποδοχές των εργαζομένων από όσο είχε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», επισημαίνει η Εσθερ Λιν, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC, που προεξοφλεί πως «όσο καλά κι αν ξέρεις να διαχειρίζεσαι τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, δεν πρόκειται να τα βγάλεις πέρα».
Η οδηγία της Ε.Ε.
Οπως τονίζουν οι FT, ο Φίλιπ Λέιν, κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως «για να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση του χαμηλού πληθωρισμού, πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα μειωθεί για λίγο η κερδοφορία των επιχειρήσεων και οι μισθοί δεν θα προσαρμοστούν στον πληθωρισμό επίσης για λίγο». Δεν συμμερίζονται, όμως, όλοι την άποψή του. Κάποιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν πως οι χαμηλόμισθοι πρέπει να αμείβονται αξιοπρεπώς και δίκαια. Οδηγία της Ε.Ε. που εγκρίθηκε προσφάτως ζητεί να ανέρχονται οι καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων τουλάχιστον στο 60% του ακαθάριστου μισθού. Στην περίπτωση της Ολλανδίας θα ισχύσει κάτι τέτοιο με την αύξηση του 10% στους μισθούς. Αν, πάντως, εισακουσθεί αυτή η οδηγία και εφαρμοστεί εκτεταμένα στην Ε.Ε., τότε κάπου 25 εκατ. εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση 20% στις αποδοχές τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας