DW: «Σε χωματερή προσφύγων μετέτρεψε η Τουρκία την Συρία»
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/bbc
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τους βίαια απελαθέντες από την Τουρκία εκατοντάδες Σύριους άνδρες και αγόρια κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουλίου.
«Οι απελαθέντες Σύροι είπαν στο HRW ότι κρατήθηκαν στο σπίτι ή στην εργασία τους, μεταφέρθηκαν σε κέντρα απομάκρυνσης βίαια, κρατήθηκαν σε κακές συνθήκες, υπέστησαν βία και τελικά υπογράφηκαν ένα «έντυπο οικειοθελούς επιστροφής» και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν πέρα από τα σύνορα». είπε η έκθεση.
«Η Τουρκία φαίνεται τώρα να προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων », ανέφερε η έκθεση, που κοινοποιήθηκε σήμερα το πρωί, βασισμένη σε συνεντεύξεις με 47 άτομα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και δύο αγόρια : πήρε θέση.
Στην έκθεση, ο Προϊστάμενος Διαχείρισης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Περιλαμβάνονταν επίσης η ένσταση του Savaş Ünlü ότι «η διαχείριση της μετανάστευσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις είναι αβάσιμοι».
Η πίεση και η βία αυξάνονται
Μιλώντας στη DW Turkish, ο Metin Çorabatır, Επικεφαλής του Κέντρου Μελετών για το Άσυλο και τη Μετανάστευση (IGAM), είπε ότι η ρητορική του μίσους κατά των Σύριων προσφύγων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ότι ανησυχούν ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Ο Çorabatır είπε ότι πέρα από τις αρνητικές συνθήκες που αναφέρονται λεπτομερώς στην έκθεση, όπως ο συνωστισμός και η έλλειψη υγιεινής στα κέντρα απομάκρυνσης, ότι οι Σύροι εκτίθενται σε βία ακόμη και στα σχολεία, «Το Σάββατο, ένας δάσκαλος χτύπησε ένα μαθητή της 4ης τάξης Σύριο αγόρι στο Mamak , Άγκυρα. Η οικογένειά του είπε: «Θα μας στείλουν πίσω». και η πίεση των δασκάλων έχει αυξηθεί πολύ», είπε.
Εκφράζοντας την άποψή του ότι τα γεγονότα στην Άγκυρα τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσαν μεγάλο φόβο, ο Metin Çorabatır επεσήμανε ότι μετά από αυτό το περιστατικό, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στον αριθμό των προσφύγων στις πόλεις.
Ο καυγάς που οδήγησε στο θάνατο ενός Τούρκου εφήβου στην περιοχή Altındağ της Άγκυρας στις 10 Αυγούστου 2021 προκάλεσε κύμα επιθέσεων σε σπίτια και χώρους εργασίας Σύριων. Από τον Ιούλιο του 2022, 1200 γειτονιές στην Τουρκία, των οποίων η πυκνότητα αλλοδαπών έφτασε το όριο του 20%, έχουν κλείσει στα αρχεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας