Νέα επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κροατίας
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡΧΕΙΟΥ (vlada/martenscentre)
Βαθαίνει η απόσταση που χωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη γειτονική μας Κροατία, η οποία χρησιμοποιεί μια όλο και πιο «σκληρή γλώσσα» απέναντι στις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος της Κροατίας είναι ένας πολιτικά φιλελεύθερος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που δεν διστάζει να ακολουθεί μια τροχιά ρήξης με τις ΗΠΑ και με το ΝΑΤΟ, στα πάντοτε «ύποπτα για ανάφλεξη» Βαλκάνια.
Πιο ειδικά, ο Κροάτης Πρόεδρος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, απέρριψε την πρόσκληση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Κροατία να συναντήσει την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι, η οποία βρίσκεται στην Κριμαία για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής.
Χρησιμοποιώντας μια απότομη γλώσσα, δήλωσε ότι «αν ερχόταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σίγουρα θα έμενα στο Ζάγκρεμπ, αλλά όχι τώρα, γιατί δεν έχω λόγο».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αμερικανική πρόσκληση δεν θα μπορούσε να είναι απλώς ένδειξη τυπικής ευγένειας, ότι σε δύο εβδομάδες οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ και ότι η Πελόζι δεν θα έχει πλέον τη θέση που έχει σήμερα.
Η αντιδιπλωματική γλώσσα του Κροάτη Προέδρου ξενίζει, αλλά έχει να κάνει με τη σθεναρή άρνησή του να υποδεχθεί Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφός του. Κατά τον Μιλάνοβιτς πάντοτε, η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία θα συνιστούσε συμμετοχή στον πόλεμο.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, τηρεί διαφορετική στάση.
Ο Κροάτης Πρωθυπουργός της Κροατίας καταδίκασε την αντίθεση του Προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς στην πρόταση του Υπουργείου Άμυνας να εκπαιδευτούν Ουκρανοί στρατιώτες στην Κροατία.
Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει ξεσπάσει ένας άτυπος «εμφύλιος πόλεμος» σε μία από τις λιγότερο ασταθείς, μετακομμουνιστικές χώρες της Βαλκανικής. Έως σήμερα, όμως, πολιτικός νικητής του άτυπου «εμφυλίου» αναδεικνύεται ο Ζ. Μιλάνοβιτς, λόγω κυρίως της ανώτερης συνταγματικά θέσης που κατέχει.
Το σχόλιο σας