Διεθνή

Ρίσι Σούνακ: Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ρίσι Σούνακ: Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/ John Sibley

Ο Ρίσι Σούνακ είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών θα είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα σε μία χώρα που βρέθηκε σε πολιτική δίνη το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των επιλογών της προκατόχου του.

Ο κ. Σουνάκ τις επόμενες ώρες θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ προκειμένου να αναλάβει και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παράλληλα γίνεται ο νεότερος και πρώτος μη λευκός ένοικος στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Πένυ Μόρντοντ αποχώρησε από την “κούρσα”

Στη δήλωσή της δεν ισχυρίζεται, όπως έκανε ο Μπόρις Τζόνσον στη χθεσινή του δήλωση, ότι είχε αρκετή υποστήριξη για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αν το ήθελε. Αλλά δεν παραδέχεται ότι δεν κατάφερε να πάρει 100 υποψηφιότητες. Λέει απλώς ότι έγινε σαφές ότι «οι συνάδελφοι αισθάνονται ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα».

Οι αγορές “ηρέμησαν” μετά την αποχώρηση του Τζόνσον

Οι αγορές «ηρέμησαν» μετά τη διαβεβαίωση ότι ο Τζόνσον δεν θα διεκδικήσει ξανά για την ηγεσία. Ο πρώην πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μία υπουργική «εξέγερση» νωρίτερα φέτος, μετά από μια σειρά σκανδάλων έκανε διακοπές στην Καραϊβική όταν ξέσπασε η νέα πολιτική θύελλα στο Λονδίνο.

Το βράδυ της Κυριακής (23/10) και ενώ όπως είπε είχε εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη, συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αποτελεσματικά «εκτός αν είχε ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο» Ο Τζόνσον οδήγησε τους Τόρις σε μια συντριπτική εκλογική νίκη το 2019, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού

Ο Σουνάκ έγινε πανεθνικά γνωστός, σε ηλικία 39 ετών, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα στήριξης για εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στις πολλαπλές καραντίνες.

Ο πρώην αναλυτής της Goldman Sachs είναι ο πρώτος ινδικής καταγωγής. πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφταναν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Aκσάτα Μάρτι. Πατέρας της είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μάρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments