Κόσμος

Η μάχη των drones

Η μάχη των drones

Πηγή Φωτογραφίας: Iranian Army office HANDOUT | Συντελεστές: EPA/forbes/Iran Deal

Εδώ και μέρες, διεξάγεται μια μάχη ανακοινώσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και το Ιράν

Εδώ και μέρες, διεξάγεται μια μάχη ανακοινώσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και το Ιράν αναφορικά με το εάν η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην πολύμηνη πολεμική σύγκρουση. Το ζήτημα εμπλέκει δέσμη διαφορετικών χωρών και γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν λάβουμε υπ’ όψη τις προγενέστερες σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ιρανικά drones, τα οποία, προφανώς, προμηθεύεται από το θεοκρατικό καθεστώς που βασιλεύει στην Τεχεράνη.

Μάλιστα, ο Β. Ζελένσκι τονίζει ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, με βάση την οποία η Μόσχα παρέχει οικονομική υποστήριξη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που, σε αντάλλαγμα, αποστέλλει τα γνωστά ιρανικά drones καμικάζι στη Ρωσία.

Σύμφωνα, δε, με κατηγορία που διατύπωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, η Ρωσία προετοιμάζεται να παραλάβει κάπου 2000 ιρανικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η θέση της Τεχεράνης

Το Ιράν δεν άφησε τις ουκρανικές αιτιάσεις αναπάντητες, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για  στρεβλώσεις της πραγματικότητας.

Ιδιαίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Χώρας, Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι «εάν μας αποδείξουν ότι ιρανικά drones χρησιμοποιούνται κατά αμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι».

Εν συνεχεία, παρενέβη ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραïσί, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κωλυσιεργούν, αντί να λάβουν την απόφαση να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων: «Σήμερα, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν μια απόφαση».

Εδώ και ενάμιση χρόνο, διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, προκειμένου να μπορέσουν να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό του 2015. Με αυτόν τον τρόπο, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι θα γινόταν άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της ισλαμικής – θεοκρατικής δημοκρατίας, γεγονός που το θεοκρατικό καθεστώς εκτιμά ότι θα επέτρεπε στο Ιράν να έχει πρόσβαση και ελεύθερη διάθεση των κεφαλαίων του που έχουν «παγώσει» στο εξωτερικό.

Οι κινητοποιήσεις στο Ιράν ως πρόσθετος παράγοντας πολυπλοκότητας

Ο πρόσφατος θάνατος της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμινί πυροδότησε και συνεχίζει να πυροδοτεί διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και επαρχίες της Χώρας.

Το κίνημα αυτό άρχισε με την εικαζόμενη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, αλλά έχει διευρυνθεί και, πλέον, εμπλέκονται σε αυτό φοιτητές, σπουδαστές και ανδρικός πληθυσμός, που θέτουν το ζήτημα της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος συνολικά.

Η Τεχεράνη απαντά ότι οι κινητοποιήσεις στο Ιράν είναι υποκινούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν και να ανατρέψουν το καθεστώς, επειδή αυτό αντιτίθεται στις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και του δυτικού κόσμου, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πολύπλοκη την ήδη περιπλεγμένη ανταλλαγή κατηγοριών.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι ιρανικά drones καμικάζι έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments