Κόσμος

Ο Rishi, η ενότητα και η οικονομία

Ο Rishi, η ενότητα και η οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου dailymail/BBC

O Σούνακ πρέπει να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος ή, με πιο ακριβείς όρους, την ενότητα στις ηγετικές κορυφές του κόμματος

Φυσιολογικό και αναμενόμενο είναι το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για την περιουσιακή κατάσταση του Ρίσι Σούνακ, την προίκα (sic) της πάμπλουτης συζύγου ή τα τετραγωνικά μέτρα που αριθμεί η κατοικία του ζεύγους Σούνακ. Υπάρχει, ωστόσο, από χθες μια εντολή προεδρίας για την άσκηση προεδρικών καθηκόντων στο Συντηρητικό Κόμμα και πρωθυπουργικών ευθυνών για μία μεγάλη και ιστορική Χώρα. Και ως πρώτο σκέλος, το αίτημα της ενότητας τίθεται, θαρρούμε, με ενάργεια, ενώ η τιθάσευση των ξέχειλων οικονομικών συνιστά την πρώτη πρωθυπουργική προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα, ο Σούνακ πρέπει να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος ή, με πιο ακριβείς όρους, την ενότητα στις ηγετικές κορυφές του κόμματος. Εκεί, δηλαδή, όπου οι βυζαντισμοί περίσσεψαν και οι τακτικισμοί διέπρεψαν, με διασωθείσα την αξιοπρεπή Υπουργό Πένι Μόρντον.

Η εκλογική βάση των Τόρηδων και, ιδίως, ο σκληρός πυρήνας του κοινωνικού υποσυστήματος που διαχρονικά υποστηρίζει τους Συντηρητικούς είναι κουρασμένοι να διαβάζουν πρωτοσέλιδα άρθρα και πηχυαίους τίτλους για το εάν το ένα ή το άλλο κορυφαίο στέλεχος διεκδίκησε ή σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία. Το «Ενότητα ή Θάνατος», που σχεδόν αναφώνησε ο Σούνακ άμα τη λήψει των νέων του καθηκόντων, δεν ακούστηκε τυχαία. Ο νέος Πρωθυπουργός έχει απέναντί του την εκρηκτική εκλογική δυναμική των Εργατικών, αλλά στο εσωτερικό του υπάρχει τα διαμορφωμένο έθος της μεμψιμοιρίας και της φιλαρχίας. Ο Rishi χαίρει μιας καθαρής εντολής προεδρίας και διακυβέρνησης. Ας μην εκπλαγούμε, αν παραστεί ανάγκη, να πάρει στα χέρια του το εσωκομματικό του ξίφος. Ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει ότι θεμελιακή προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των Συντηρητικών είναι η ενότητα στο εσωκομματικό πεδίο.

Παράλληλα, τα οικονομικά της Μεγάλης Βρετανίας έχουν περιέλθει σε οριακή κατάσταση. Η πληθωριστική κρίση είναι, εδώ και καιρό, παρούσα στα δημόσια οικονομικά και στα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Οι οικονομικά υποτελείς κοινωνικές ομάδες πλημμυρίζουν, όλο και πιο συχνά, τους δρόμους του «νησιού». Η ενεργειακή κρίση έχει διαβεί το κατώφλι της βρετανικής οικονομίας. Ο αποκαλούμενος «μίνι προϋπολογισμός», που υποσχόταν τα πάντα στους πάντες, της απερχόμενης Λιζ Τρας αποδείχθηκε στην πράξη ένα οικονομικό ναυάγιο, που ήρθε να σωρεύσει πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση και να επαυξήσει τη δυσπιστία των αγορών. Για όλα τα σύγχρονα κεντροδεξιά κόμματα, πολύ περισσότερο για τους Τόρηδες, είναι σαφές ότι ο πατριωτισμός υπονομεύεται και διαβρώνεται, στο εσωτερικό του μέτωπο, από απολαβές οριακής διαβίωσης και από δημοσιονομικά, που αρχίζουν να προσιδιάζουν σε ορισμένα γνωρίσματα αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Μετά τα δικαιολογημένα και παρατεταμένα χειροκροτήματα της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας  και μετά τα αλλεπάλληλα συγχαρητήρια μηνύματα προς τον νέο Πρωθυπουργό, ο Rishi γνωρίζει άριστα ότι πρέπει να κινηθεί επιδέξια και αποτελεσματικά σε αυτά τα δύο πεδία, κομβικής σημασίας για έναν σύγχρονο κομματικό οργανισμό και για μια φιλελεύθερη οικονομία. Πιθανολογείται ισχυρά ότι άντλησε τα αναγκαία μαθήματα σχετικά με το εσωκομματικό πεδίο και είναι βέβαιο ότι είναι δεινός γνώστης των οικονομικών πραγμάτων και εξελίξεων. Πεδίο δράσης λαμπρόν, λοιπόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments