Βρετανία: Σάλος από την έκκληση Κλέβερλι στους ομοφυλόφιλους για σεβασμό στο μουντιάλ του Κατάρ
Πηγή Φωτογραφίας: dw
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής επειδή είπε στους ομοφυλόφιλους οπαδούς του ποδοσφαίρου ότι πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο Κατάρ, το οποίο ποινικοποιεί τη σεξουαλικότητά τους, όταν θα παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Εμιράτο.
Μεταξύ άλλων είπε ότι το Κατάρ ήταν πρόθυμο να κάνει συμβιβασμούς για να επιτρέψει σε άτομα που κανονικά διώκονται, να παρευρεθούν στο τουρνουά, το οποίο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου. Την Τρίτη, ο εξέχων Βρετανός ακτιβιστής LGBTQ Peter Tatchell ισχυρίστηκε ότι είχε συλληφθεί στο Κατάρ επειδή τόνισε τη αρνητική στάση της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα είπε: «Έχω μιλήσει με τις αρχές του Κατάρ στο παρελθόν για τους ομοφυλόφιλους οπαδούς του ποδοσφαίρου που θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και πώς θα συμπεριφέρονται στους οπαδούς μας. Διαβεβαιώνουν ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα είναι ασφαλείς και διασκεδάζουν. Και ξέρουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς όσον αφορά το τι είναι μια ισλαμική χώρα με ένα πολύ διαφορετικό σύνολο πολιτιστικών κανόνων από τους δικούς μας.
«Ένα από τα πράγματα που θα έλεγα για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου είναι, ξέρετε, να σέβεστε τη διοργανώτρια χώρα. Προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο, και νομίζω ότι με λίγη ευελιξία και συμβιβασμούς και στα δύο άκρα, μπορεί να γίνει ένα ασφαλές και συναρπαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο».
Η σκιώδης γραμματέας ψηφιακού, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού, Lucy Powell, χαρακτήρισε τα σχόλια του Κλέβερλι «σοκαριστικά».
Είπε: «Ο αθλητισμός πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους. Πολλοί φίλαθλοι θα αισθανθούν ότι δεν μπορούν να παρευρεθούν σε αυτό το τουρνουά για να επευφημήσουν την ομάδα τους λόγω της στάσης του Κατάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα LGBT+. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αμφισβητεί τη FIFA για το πώς έχει βάλει τους οπαδούς σε αυτή τη θέση και να διασφαλίζει την πλήρη ασφάλεια όλων των οπαδών που παρευρίσκονται, όχι να υπερασπίζεται τις αξίες που εισάγουν διακρίσεις».
Ο Κλέβερλι είπε ότι δεν είχε μιλήσει με την κυβέρνηση του Κατάρ για την υπόθεση του Tatchell, ο οποίος σταμάτησε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την Τρίτη, ενώ οργάνωσε μια διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των LGBTQ. Είπε στο ραδιόφωνο LBC ότι κατάλαβε ότι ο ακτιβιστής είχε ανακριθεί και ότι υποστηριζόταν από την προξενική ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Είπε ότι θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο αν το επέτρεπε το ημερολόγιό του και επέκρινε τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επειδή είπε ότι θα αρνιόταν να το κάνει λόγω των επιδόσεων του Κατάρ σε θέματα ομοφυλοφιλίας και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρώτος υπουργός των Εργατικών Ουαλών, Μαρκ Ντρέικφορντ, φέρεται να σκοπεύει να παραστεί στο τουρνουά.
Ο Tatchell «ανταπέδωσε» στον Κλέβερλι, ισχυριζόμενος ότι η συμμετοχή στο τουρνουά θα ισοδυναμούσε με «συνεννόηση με ένα ομοφοβικό, σεξιστικό και ρατσιστικό καθεστώς». Είπε: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δημόσια φωνή της για να καταδικάσει τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται καθημερινά από το καθεστώς του Κατάρ.
«Αν δεν μιλήσουμε όλοι ανοιχτά, το Κατάρ θα έχει πετύχει τον στόχο του να ξεπλύνει την απαίσια φήμη του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έξυπνα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τις καταχρήσεις που διαπράττει το καθεστώς. Όλοι οι οπαδοί, όχι μόνο οι LGBT, θα πρέπει να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσουν τις συγκλονιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Κατάρ».
Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Layla Moran είπε: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να είναι μια γιορτή του όμορφου παιχνιδιού. Αντίθετα, χρησιμοποιείται από χώρες όπως το Κατάρ για να ξεπλύνουν τα φρικτά έργα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι οι βρετανοί αξιωματούχοι που θα παρευρεθούν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη θέση τους για να υπογραμμίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι να υποστηρίζουν το καθεστώς».
Πηγή: The Guardian
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας