Κόσμος

Τουρκία: Υπέγραψε με τη Λιβύη δύο στρατιωτικές συμφωνίες

Τουρκία: Υπέγραψε με τη Λιβύη δύο στρατιωτικές συμφωνίες

Πηγή Φωτογραφίας: twitter

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης, την οποία κατήγγειλαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος

Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν δύο στρατιωτικές συμφωνίες που προβλέπουν συγκεκριμένα τον εκσυγχρονισμό της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας από την Άγκυρα, τρεις εβδομάδες μετά τη σύναψη συμφωνίας για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι συμφωνίες αυτές υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία για να παραστεί σε μια έκθεση Άμυνας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, η πρώτη συμφωνία αφορά “στη βελτίωση των ικανοτήτων της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης χάρη στην τουρκική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό”.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, SAHA Expo kapsamında Libya Başbakanı ve Savunma Bakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir görüşme de gerçekleştirdi. Görüşmede, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Atilla Gülan da yer aldı.https://t.co/fR3ZfE85Sb pic.twitter.com/INSa43Vaca

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 25, 2022

Η δεύτερη συμφωνία “περιλαμβάνει αρκετές συμβάσεις εφαρμογής που σχετίζονται με τη συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε το 2019” από την Άγκυρα και την πρώην κυβέρνηση της Τρίπολης, ταυτόχρονα με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε αντάλλαγμα των διμερών συμφωνιών του 2019, η Τουρκία είχε βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τον Ιούνιο του 2020 την επίθεση που πραγματοποιείτο υπό τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης στη δυτική Λιβύη, με τη χώρα να μαστίζεται από τις μάχες για την εξουσία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής της πλευράς.

Η Άγκυρα είχε στείλει στη Λιβύη στρατιωτικούς συμβούλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που είχε επιτρέψει μια σειρά από ήττες στις πύλες της Τρίπολης για τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και των αντιπάλων της Άγκυρας στην περιοχή, συγκεκριμένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Από τον Μάρτιο, δύο κυβερνήσεις ερίζουν για την εξουσία στη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης, συμφωνία που κατήγγειλαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments