Ουκρανία: Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ κάνουν πολλούς να «ιδρώνουν»
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- LaPatilla.com
Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «σκαρφαλωμένο» σε υψηλό 40ετίας και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στον ένατο πια μήνα, οι αμφίρροπες ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για την εν μέρει ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν αρχίσει να κάνουν πολλούς να «ιδρώνουν» πολύ πέρα από τους Δημοκρατικούς και τον Λευκό Οίκο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να «αλώσουν» τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ίσως και τη Γερουσία, καθιστώντας το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλούν «κουτσή πάπια».
Αν και η προεκλογική εκστρατεία έχει αναλωθεί κυρίως σε εγχώρια ζητήματα -από την οικονομία και τον φόβο για ύφεση, μέχρι το μεταναστευτικό και τις αμβλώσεις- στο επίκεντρο πλέον έρχονται θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδωμένα θεωρητικά μέσα από το «καλειδοσκόπιο» του μέσου Αμερικανού και των αναγκών του.
Για την προτεραιότητα στην ανάσχεση της Κίνας υπάρχει σταθερά διακομματική συναίνεση. Εσχάτως όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το είδος και εύρος της στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έναντι της επιθετικότητας της αναθεωρητικής Ρωσίας.
Η διάσταση απόψεων και κατευθύνσεων δεν σταματά στις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, αλλά διχάζει πλέον και το εσωτερικό των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.
Τάση που τροφοδοτούν ο ορατός κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου με καταστροφικές συνέπειες για όλο τον πλανήτη, οι φόβοι για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας και η ταλάντευση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.
«Ήμασταν πολύ σαφείς: τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, στην επιστολή των 30 Δημοκρατικών βουλευτών που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα και ασκεί από τα αριστερά του κόμματος πιέσεις στον πρόεδρο Μπάιντεν για συνδυασμό της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας με διπλωματικές πρωτοβουλίες «σε αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός».
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε», υπογράμμισε η Ζαν-Πιέρ, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι του Ρώσου προέδρου Πούτιν «να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή».
Οι εκ των έσω εκκλήσεις για επαναχάραξη της στρατηγικής στο θέμα του πολέμου έρχεται εν μέσω εντεινόμενων προειδοποιήσεων από μέλη κυρίως της σκληροπυρηνικής -τραμπικών καταβολών- πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών ότι, εφόσον πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, θα επιβάλλουν αυστηρούς ελέγχους και «κόφτες» στην παρεχόμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται κυρίως από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Πιστεύω ότι ο κόσμος θα είναι σε ύφεση και δεν θα δώσουν “λευκή επιταγή” στην Ουκρανία», διεμήνυσε ήδη ο νυν επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στο σώμα -και επίδοξος επόμενος πρόεδρός του από τον ερχόμενο Ιανουάριο- Κέβιν Μακάρθι.
Στη Γερουσία, η διακομματική συναίνεση ως προς το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται πιο στέρεη. Το αποτέλεσμα είναι και οι Ρεπουμπλικανοί να εμφανίζονται εν προκειμένω διχασμένοι.
Ανάλογη εικόνα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην εκλογή τους βάση, όπως δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Eurasia Group.
Διχασμός ένθεν κακείθεν
Έντεκα γερουσιαστές και 57 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών καταψήφισαν τον περασμένο Μάιο το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την αρνητική ψήφους τους επικαλέστηκαν την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων ως προς το πώς δαπανώνται αυτά τα χρήματα και πού ακριβώς βρίσκονται τα όπλα και ο εξοπλισμός που αποστέλλονται στα πεδία της μάχης.
Αναλυτές τώρα προβλέπουν ότι τυχόν επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου -για την εκλογή νέας Βουλής και την ανανέωση άνω του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας- θα σηματοδοτήσει σημαντική διεύρυνση αυτού του μετώπου απέναντι στο Κίεβο και στον Λευκό Οίκο.
Πολλώ μάλλον όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του 2024, αδιαφορώντας για την κλήτευσή του από την επιτροπή της σημερινής Βουλής των Αντιπροσώπων για ένορκη κατάθεση ως προς τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Αυτά, ενώ η πρώτη παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στο Κογκρέσο με το ερώτημα της καθαίρεσης είχε ως έναυσμα την απόφασή του να παγώσει το 2019 τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ενόσω ασκούσε πιέσεις στον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διατάξει έρευνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του γιού του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, στη χώρα και τυχόν εμπλοκή του ίδιου ή και του πατέρα του σε σκάνδαλο διαφθοράς.
«Αυτοί οι τύποι δεν καταλαβαίνουν», διαμαρτυρήθηκε τις προάλλες ο Αμερικανός πρόεδρος σε προεκλογική εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια. «Είναι η Ανατολική Ευρώπη. Είναι το ΝΑΤΟ», προσέθεσε.
«Δεν έχουν καμία αίσθηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» και «δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις της Αμερικής θα καθορίσουν τι θα κάνει ο υπόλοιπος κόσμος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας