Κόσμος

Το Twitter στα χρόνια του Έλον Μασκ

Το Twitter στα χρόνια του Έλον Μασκ

Πηγή Φωτογραφίας: cnn/ta nea

Με βάση όσα μεταδίδουν έγκυρα μέσα ενημέρωσης, ο Μασκ επιθυμεί να μην μετατραπεί το εν λόγω μέσον σε πεδίο μίσους και διχαστικών απόψεων

Ο μακροχρόνιος αρραβώνας καταλήγει σε «γάμο», αφού ο 51χρονος εκκεντρικός επιχειρηματίας Έλον Μασκ αγόρασε το διάσημο μέσον κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter. Ο πολυμήχανος ιδιοκτήτης της Tesla έγινε ιδιοκτήτης του παγκόσμιου μέσου δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας, όμως, με δηλώσεις του την αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος του υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη των 27 υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για το Twitter.

Υπενθυμίζουμε πως η αγορά του Twitter είχε οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, προκειμένου η δικαιοσύνη να κρίνει ότι αν υφίσταται συμφωνία, την οποία όφειλε να τηρήσει ο Μασκ για την αγορά της εταιρείας.

Με βάση όσα μεταδίδουν έγκυρα μέσα ενημέρωσης, ο Μασκ επιθυμεί να μην μετατραπεί το εν λόγω μέσον σε πεδίο μίσους και διχαστικών απόψεων και να αλλάξει τους αλγόριθμους που καθορίζουν τον τρόπο παρουσίασης του περιεχομένου στους χρήστες του Twitter.

Ωστόσο, η ανάρτηση του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την οποία το «πουλί πέταξε», δηλαδή το Twitter μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και καταναγκασμούς, είχε ως συνέπεια την αντίδραση του Τιερί Μπρετόν, που, με ανάρτησή του, το μέσον θα πετάξει και στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες, τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που τίθενται, έχει να κάνει με ένα «πυρηνικό ζήτημα», το οποίο απασχολεί νομομαθείς και πολιτικούς: Υπάρχουν κανόνες, που να δομούν τη λειτουργία του μέσου και, αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

Μόνο σε σχέση με το Twitter, οι χρήστες του μέσου αυτού υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια. Γενικότερα, και το Twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προάγουν την επικοινωνία, εγκαινιάζουν τη γνωριμία ανάμεσα σε ανθρώπους, οι οποίοι πιθανότατα δεν θα είχαν γνωριστεί διαφορετικά, επιτρέπουν στο να βρούμε εκ νέου φίλους και φίλες από το παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα social media μετατρέπονται σε ανομικούς χώρους. Ενδεικτικά, μετασχηματίζονται συχνά σε χώρους προσβολής της προσωπικότητας και της τιμής ενός ανθρώπου από ανοίκειες επιθέσεις, αλλά και διαδικτυακά πεδία παράνομου εμπορίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν ήρθε με την αναφορά του να επαναφέρει στην σοιαλμηντιακή τάξη πραγμάτων τον οικονομικά πανίσχυρο Έλον Μασκ, υπενθυμίζοντάς στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία ότι στην Ευρώπη, υπάρχουν κανόνες, προς τους οποίους το Twitter οφείλει να συμμορφώνεται.

Ωστόσο, διαβάζοντας κάποιος σχετικά νομοθετήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισκεπτόμενος την διαδικτυακή πύλη της ΕΕ, διαπιστώνει ότι, αναφορικά με την προστασία της προσωπικότητας και της τιμής του χρήση, τα περισσότερα πεδία ρύθμισης εναπόκεινται ακόμη στον εθνικό νομοθέτη.

Η Ε. Ε. δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εμπορικές δραστηριότητες των μέσω αυτών.

Πιο αναλυτικά, το νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε μόλις φέτος, διακρίνεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), που αντιμετωπίζει τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Το δεύτερο μέρος, το λεγόμενο  DSA θα υποχρεώσει τους ιστότοπους ηλεκτρονικών πωλήσεων να επαληθεύουν την ταυτότητα των προμηθευτών τους πριν προσφέρουν τα προϊόντα τους.

Υπάρχουν, λοιπόν, κανόνες, με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνεται ο χρήστης του Twitter στην Ευρώπη τω 27 χωρών μελών, καίτοι αφήνουν απροστάτευτα πολλά πεδία στις βουλιμικές ορέξεις επιτηδείων. Ο αρμόδιος Επίτροπος ορθά επανέφερε στην διαδικτυακή ευρωπαϊκή τάξη τον Έλον Μασκ, ο οποίος τώρα δίνει και τα πρώτα δείγματα γραφής στο πασίγνωστο μέσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments