Εκλογές στη Βραζιλία: Στις κάλπες για Μπολσονάρο ή Λούλα – “Ψαλιδίστηκε” η διαφορά
Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews
Εν μέσω πολωμένου κλίματος προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες εκατομμύρια Βραζιλιάνοι για τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ της επανεκλογής του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου ή της επιστροφής του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην εξουσία.
Ο Μπολσονάρο έχει ορκιστεί να εδραιώσει μια απότομη συντηρητική στροφή στην πολιτική της Βραζιλίας μετά από μια προεδρία που αμαυρώθηκε από την πανδημία. Ο Λούλα υπόσχεται περισσότερη κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, υπενθυμίζοντας την αυξανόμενη ευημερία της προεδρίας του το 2003-2010, πριν σκάνδαλα διαφθοράς αμαυρώσουν το Εργατικό Κόμμα του.
Αρκετές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η κούρσα μετατρέπεται σε ντέρμπι, με τον Μπολσονάρο να “ψαλιδίζει” τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Λούλα. Άλλοι δείχνουν ένα μικρό αλλά σταθερό πλεονέκτημα για τον Λούλα.
Ο Μπολσονάρο ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 2 Οκτωβρίου σε ένα πεδίο 11 υποψηφίων. Οι δημοσκόποι είπαν ότι βαθμολόγησαν εκ νέου τις μεθόδους τους με βάση αυτό το αποτέλεσμα, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να λένε ότι ο δεύτερος γύρος της Κυριακής θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση.
Μια νίκη για τον Λούλα θα σηματοδοτούσε μια εκπληκτική επιστροφή για τον αριστερό ηγέτη, ο οποίος φυλακίστηκε το 2018 για 19 μήνες για καταδίκες για δωροδοκία που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε πέρυσι, ανοίγοντας τον δρόμο για να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία.
Ο Λούλα έχει ορκιστεί μια επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και τις κοινωνικές πολιτικές που καθοδηγούνται από το κράτος που βοήθησαν να βγουν εκατομμύρια από τη φτώχεια κατά τη διάρκεια της άνθησης των εμπορευμάτων όταν κυβερνούσε για πρώτη φορά τη Βραζιλία. Ορκίζεται επίσης να καταπολεμήσει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που βρίσκεται τώρα σε υψηλό 15 ετών, και να κάνει τη Βραζιλία ηγέτη στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα .
Μια δεύτερη θητεία για τον Μπολσονάρο θα κρατούσε τη Βραζιλία σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων στην ελεύθερη αγορά και πιο χαλαρή προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα εδραίωσε έναν συνασπισμό δεξιών κομμάτων και ισχυρών αγροτικών συμφερόντων, που χρηματοδότησε την εκστρατεία του .
Οι εκλογικές αρχές της Βραζιλίας προετοιμάζονται για ένα οριακό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να αμφισβητήσει ο Μπολσονάρο εάν χάσει.
Ο πρόεδρος έχει περάσει περισσότερο από ένα χρόνο αμφισβητώντας την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας της Βραζιλίας. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία νοθείας από τότε που εφαρμόστηκε το 1996, πολλοί από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρο αμφιβάλλουν τώρα για την αξιοπιστία των εκλογών της χώρας.
Ένα αυξανόμενο κύμα πολιτικής βίας φέτος, που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από ένοπλες αντιπαραθέσεις με συμμάχους υψηλού προφίλ του Μπολσονάρο, ενίσχυσε τους φόβους ότι το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή.
Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE), με επικεφαλής δικαστές από το Ανώτατο Δικαστήριο, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ασφαλείας για την προστασία του προσωπικού και των κτιρίων του σε περίπτωση διαδηλώσεων όπως η επίθεση του Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Οι σύμμαχοι του Μπολσονάρο διοργανώνουν ένα «Πάρτι Νίκης» στην κεντρική αυλή της Μπραζίλια την Κυριακή κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.
Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους υποστηρικτές να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα μέχρι να κλείσουν στις 5 το απόγευμα (2000 GMT) της Κυριακής, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές θα μπορούσε να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε συγκρούσεις.
Ο Λούλα, ο οποίος γεννήθηκε στη φτώχεια και ηγήθηκε των απεργιών των συνδικάτων κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βραζιλίας πριν ιδρύσει το Εργατικό Κόμμα τη δεκαετία του 1980, κάλεσε τους ψηφοφόρους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία της Βραζιλίας από τον «νεοφασισμό» του Μπολσονάρου.
Προσθέτοντας στο κλίμα αβεβαιότητας, ο Μπολσονάρο ώθησε τον στρατό να υποστηρίξει δημόσια τη θεωρία του ότι το εκλογικό σύστημα είναι ευάλωτο σε νοθεία.
Οι ένοπλες δυνάμεις έλεγξαν ορισμένες μηχανές ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στον πρώτο γύρο για να βεβαιωθούν ότι οι χάρτινες αποδείξεις ήταν ευθυγραμμισμένες με τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν ψηφιακά, αλλά δεν ανέφεραν τα ευρήματά τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας