Κόσμος

Μακρόν – Σολτς: Γαλλογερμανικό “μέτωπο” ενάντια στον αμερικανικό αθέμιτο ανταγωνισμό

Μακρόν – Σολτς: Γαλλογερμανικό “μέτωπο” ενάντια στον αμερικανικό αθέμιτο ανταγωνισμό

Πηγή Φωτογραφίας: twitter

Νέος "εμπορικός" πόλεμος προ των πυλών - «Έχετε την Κίνα που προστατεύει τη βιομηχανία της, τις ΗΠΑ που προστατεύουν τη βιομηχανία τους και την Ευρώπη που είναι ανοιχτό σπίτι», είπε ο Μακρόν, ο οποίος στη συνάντηση με Σολτς συμφώνησαν σε κοινή ευρωπαϊκή δράση

Μετά τη δημόσια διαμάχη, ο Όλαφ Σολτς και Εμάνουελ Μακρόν βρήκαν ένα σημείο συμφωνίας: τον συναγερμό για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την πιθανή ανάγκη να αντεπιτεθεί η Ευρώπη.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους, διάρκειας 3,5 ωρών, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν τις κοινές τους ανησυχίες.

Σύμφωνα με το politico, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι τα πρόσφατα αμερικανικά κρατικά σχέδια επιχορήγησης αντιπροσωπεύουν μέτρα που στρεβλώνουν την αγορά με στόχο να πείσουν τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θέλουν να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και μπορεί σύμφωνα με το δημοσίευμα το γεύμα να ήταν άβολο, ωστόσο Σολτς και Μακρόν, συμφώνησαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει αδρανής εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει με τον νόμο μείωσης του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει φορολογικές περικοπές και ενεργειακά οφέλη σε εταιρείες που επενδύουν σε αμερικανικό έδαφος, στην τρέχουσα μορφή του. Συγκεκριμένα, η πρόσφατα υπογραφείσα νομοθεσία των ΗΠΑ ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «Αγοράσουν αμερικανικά» όταν πρόκειται να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό όχημα – μια κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το μήνυμα από το γεύμα στο Παρίσι είναι: Εάν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, τότε η ΕΕ θα πρέπει να αντεπιτεθεί. Παρόμοια προγράμματα κινήτρων για εταιρείες θα χρειαστούν για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ή η απώλεια επενδύσεων. Αυτή η κίνηση θα κινδύνευε να βυθίσει τις διατλαντικές σχέσεις σε έναν νέο εμπορικό πόλεμο.

Ο Μακρόν ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε την αυστηρή προειδοποίηση. «Χρειαζόμαστε έναν νόμο Αγοράς Ευρώπης όπως οι Αμερικανοί, πρέπει να διαφυλάξουμε [τις επιδοτήσεις μας] για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος την Τετάρτη το βράδυ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις κρατικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Μακρόν ανέφερε επίσης παρόμοιες ανησυχίες για τον κρατικά επιδοτούμενο ανταγωνισμό από την Κίνα: «Έχετε την Κίνα που προστατεύει τη βιομηχανία της, τις ΗΠΑ που προστατεύουν τη βιομηχανία τους και την Ευρώπη που είναι ανοιχτό σπίτι», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «[Ο Σολτς και εγώ] έχουμε μια πραγματική σύγκλιση για να προχωρήσουμε στο θέμα, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση».

Το σημαντικότερο είναι ότι το Βερολίνο – το οποίο παραδοσιακά ήταν πιο απρόθυμο όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ σε εμπορικές διαφορές – υποστηρίζει πράγματι τη γαλλική ώθηση. Ο Σολτς συμφωνεί ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να εφαρμόσει αντίμετρα παρόμοια με το σχέδιο των ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να αντιμετωπίσει τις βασικές ανησυχίες που εξέφρασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις του Γερμανού καγκελάριου.

Ο Σολτς αν και δεν είναι οπαδός της θεωρίας Μακρόν για «Buy European Act», καθώς παραπέμπει στον σχεδόν 90 ετών αντίστοιχο αμερικανικό που επικρίνεται ως ευνοϊκός για τις αμερικανικές εταιρείες, συμμερίζεται ωστόσο τις ανησυχίες του Μακρόν για τα αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, είπε ο λαός.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Σολτς δήλωσε δημόσια ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού με τις ΗΠΑ «σε μεγάλο βάθος».

Σε ένα πλήγμα στον βιομηχανικό πυρήνα της Γερμανίας, ο χημικός κολοσσός BASF ανακοίνωσε σχέδια την Τετάρτη να μειώσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία, με τον επικεφαλής της εταιρείας Martin Brudermüller να επικαλείται επίσης τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου — τις οποίες επέκρινε ότι είναι έξι φορές υψηλότερες από τις ΗΠΑ — επίσης. λόγω της αύξησης της νομοθεσίας της ΕΕ.

«Οι αποφάσεις μιας επιτυχημένης εταιρείας όπως η BASF δείχνουν ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη συνολική ελκυστικότητα της Γερμανίας ως επιχειρηματικής τοποθεσίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε tweet , δεσμευόμενος να λάβει διάφορα μέτρα όπως «φοροελαφρύνσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. ”

Ωστόσο, πριν βγάλουν τα μεγάλα όπλα, Σολτς και Μακρόν θέλουν να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας νέας «Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ για τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού» που συστάθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Πάιλ την Τρίτη.

Η ειδική ομάδα αξιωματούχων ΕΕ και ΗΠΑ θα συναντηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της ευρωπαϊκής ώθησης.

Επιπλέον, οι υπουργοί εμπορίου της ΕΕ θα συγκεντρωθούν για μια άτυπη συνάντηση στην Πράγα την ερχόμενη Δευτέρα, με την εμπορική απεσταλμένη των ΗΠΑ Κάθριν Τάι να σχεδιάζει να παραστεί για να συζητήσει τις εντάσεις.

Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή εξετάζει επίσης με ανησυχία τη διατύπωση του Μακρόν για μια «Buy European Act», η οποία προκαλεί τάσεις προστατευτισμού που το θεσμικό όργανο της ΕΕ επιδιώκει εδώ και καιρό να καταπολεμήσει.

«Κάθε μέτρο που λαμβάνουμε πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές μέσω συνομιλιών και «να μην καταλήξουν σε μέτρα εμπορικού πολέμου, όπως ζήσαμε υπό [πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments