Διεθνή

ΝΑΤΟ – ΟΗΕ: Καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

 Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Κυριακή τη Μόσχα να ανανεώσει επειγόντως τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεψε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να τερματίσει τον παράνομο πόλεμό του στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία επειγόντως, επιτρέποντας στα τρόφιμα να φτάσουν σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο».

Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν χαιρετίσει τη συμφωνία που προέκυψε με τη βοήθεια της Τουρκίας, σημείωσε.

“Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν στη μείωση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε η Λουνγκέσκου.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του  ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο Α. Γκουτέρες έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο