Διεθνή

ΟΗΕ: Συμφωνία με Τουρκία και Ουκρανία για σχέδιο μεταφοράς 14 πλοίων

ΟΗΕ: Συμφωνία με Τουρκία και Ουκρανία για σχέδιο μεταφοράς 14 πλοίων

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου gtreview

Οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να γίνουν επιθεωρήσεις σήμερα Δευτέρα σε 40 εξερχόμενα πλοία.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής σε ένα σχέδιο μετακίνησης τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου για 14 πλοία που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μια ημέρα αφότου η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που επιτρέπει εξαγωγές τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια.

Σε ανακοίνωσή του, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να γίνουν επιθεωρήσεις σήμερα Δευτέρα σε 40 εξερχόμενα πλοία.

Το JCC τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για τα δύο σχέδια.

ΝΑΤΟ – ΟΗΕ: Καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών

 Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Κυριακή τη Μόσχα να ανανεώσει επειγόντως τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεψε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να τερματίσει τον παράνομο πόλεμό του στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία επειγόντως, επιτρέποντας στα τρόφιμα να φτάσουν σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο».

Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν χαιρετίσει τη συμφωνία που προέκυψε με τη βοήθεια της Τουρκίας, σημείωσε.

“Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν στη μείωση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε η Λουνγκέσκου.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά στη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του  ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο Α. Γκουτέρες έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments