Κόσμος

Σε δίνη πληθωριστικών πιέσεων η ευρωζώνη

Υπενθυμίζεται ότι το φάσμα της ύφεσης κρέμεται επάνω από την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, από τις αρχές του Οκτωβρίου

 Η ευρωζώνη, στην οποία συμμετέχουν τα 19 από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπει τον πληθωρισμό της να επιταχύνεται στο 10,7% σε διάστημα ενός έτους τον Οκτώβριο και την οικονομική της ανάπτυξη να επιβραδύνεται απότομα στο +0,2%, αυξάνοντας το φάσμα της ύφεσης. Αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο αισθητά παρών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα βασικά της επιτόκια για τρίτη φορά πριν από ελάχιστες ημέρες, στις 27 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, η Γαλλία είναι αυτή που τα καταφέρνει καλύτερα αναφορικά με τον πληθωρισμό, χάρη στα πολυάριθμα μέτρα προστασίας των καταναλωτών, ιδίως με τη μείωση των τιμών των καυσίμων, αλλά και με την ασπίδα τιμών που περιορίζει την αύξηση των τιμών των καυσίμων.  Έτσι, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει, τον Οκτώβριο, τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, στο 7,1%, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat. Συγκριτικά, η Γερμανία βρίσκεται στο 11,6%. Οι χώρες της Βαλτικής, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, υποφέρουν από τον υψηλότερο πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 22,4% στην Εσθονία, στο 22% στη Λιθουανία και στο 21,8% στη Λετονία.

Στο μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης, οι προοπτικές δεν είναι, επίσης, πολύ ενθαρρυντικές, ακόμη και αν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurostat την περασμένη Δευτέρα είναι λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αφού είχε ήδη διατηρηθεί καλύτερα από το αναμενόμενο, κατά το δεύτερο τρίμηνο (+0,8%).

Στη Γαλλία και την Ισπανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 0,5% και 1,5% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Στη Γερμανία, όπου αναμενόταν πτώση του ΑΕΠ, η δραστηριότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυξήθηκε ουσιαστικά κατά 0,3%, ενώ η χώρα είναι μία από τις πλέον πληγείσες από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το φάσμα της ύφεσης κρέμεται επάνω από την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, από τις αρχές του Οκτωβρίου. Τότε, αρκετοί παρατηρητές και αναλυτές μιλούσαν για υπερβολές και υπέρμετρες μακροοικονομικές ανησυχίες.

Οι εξελίξεις δεν φαίνεται, ωστόσο, να δικαιώνουν τους χαρακτηρισμούς τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο