Κόσμος

Η Ιαπωνία μεταξύ πτώσης του γεν και σχεδίου οικονομικής αναζωογόνησης

Από τον Σεπτέμβριο, η Ιαπωνία παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, πραγματοποιώντας μαζικές αγορές γιεν σε δολάρια, προκειμένου να σταθεροποιήσει το νόμισμά της

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, βιώνει μια ιδιαίτερα σοβαρή πτώση του εθνικού νομίσματός και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να αναζωογονηθεί συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, για να ανακόψει την πτώση του εθνικού νομίσματός της, του γεν, το οποίο «φλερτάρει» με ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο δεκαετίες, με «ένεση» 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τον Σεπτέμβριο, η Ιαπωνία παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, πραγματοποιώντας μαζικές αγορές γιεν σε δολάρια, προκειμένου να σταθεροποιήσει το νόμισμά της.

Έτσι, αφού διοχέτευσε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά συναλλάγματος τον Σεπτέμβριο για να ανακόψει την πτώση του νομίσματός της, η Ιαπωνία άντλησε ξανά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο.

Από την αρχή του έτους, το γεν έχει χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου λόγω του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ των αντίθετων νομισματικών πολιτικών της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η άνοδος του δολαρίου έναντι του γιεν είναι αναπόφευκτη όσο οι νομισματικές πολιτικές της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ακολουθούν αντιθετικές πολιτικές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει δραστικά τα επιτόκιά της σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας ακολουθεί μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική, ενάντια στην παγκόσμια τάση.

Υπενθυμίζουμε ότι, την περασμένη Παρασκευή,  η άνοδος του γιεν ήταν μια από τις κύριες ανησυχίες του Ιάπωνα πρωθυπουργού, όταν ανακοίνωσε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ανάκαμψης για τη χώρα, μετά τη σχετική έγκριση πρόσθετου προϋπολογισμού από την κυβέρνησή του, για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων βοήθειας. Το ποσό του ανακοινωθέντος σχεδίου υπερβαίνει τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ και ο διπλός στόχος του είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και της αδυναμίας που παρουσιάζει το γεν.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι, με τις επιθυμητές και πιθανολογούμενες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, το συνολικό ποσό αυτού του σχεδίου θα αντιπροσωπεύει θα αγγίξει σχεδόν το δυσθεώρητο ποσόν των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο