Διεθνή

36 ώρες χρειάσθηκαν για μια αμφίσημη δήλωση

36 ώρες χρειάσθηκαν για μια αμφίσημη δήλωση

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ο ακροδεξιός υποψήφιος έχει εκφράσει επανειλημμένα υποψίες για εκλογική νοθεία και, μάλιστα, ανέφερε, πέρυσι, το ενδεχόμενο να αρνηθεί να αποδεχθεί τα αποτελέσματα της κάλπης σε περίπτωση ήττας

Οι κάλπες έκλεισαν οριστικά την Κυριακή. Ο Λούλα αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με ένα ποσοστό κοντά στο 51%, αλλά χρειάσθηκαν 36 ώρες σιωπής έως ότου ο Ζ. Μπολσονάρο αποδεχθεί την εκλογική νίκη του αριστερού υποψηφίου, αν και διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο, όπως το BBC, υποστηρίζουν πως ο Μπολσονάρο έλυσε τη σιωπή του, αλλά δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα.

Περισσότερες από 36 ώρες μετά τα επίσημα αποτελέσματα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο «έσπασε» τη σιωπή του. Το απόγευμα της Τρίτης ο πρώην πρόεδρος δεσμεύτηκε «να σεβαστεί το Σύνταγμα».

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος Πρόεδρος υποστήριξε ότι εγγυάται τη μεταβίβαση της εξουσίας και  δήλωσε ότι «ήμουν πάντα εντός των κανόνων, δεν έχω παρεκκλίνει ποτέ από αυτούς. Θα συνεχίσω να εκπληρώνω όλες τις υποχρεώσεις του Συντάγματός μας».

 Αναφερόμενος στις ταραχές που είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ώρες, ο Μπολσονάρου έκανε λόγο για «λαϊκό κίνημα», το οποίο, ωστόσο, πρέπει να αποφεύγει τη φθορά ξένης περιουσίας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι οδοφράγματα στήθηκαν στη Βραζιλία, ιδίως από οδηγούς φορτηγών και από νέους υποστηρικτές του υποψηφίου της δεξιάς.

Οι αρχές ανέφεραν ότι περίπου 236 διαδηλώσεις απέκλεισαν μερικώς ή πλήρως τους δρόμους σε 20 πολιτείες της Βραζιλίας από το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος έχει εκφράσει επανειλημμένα υποψίες για εκλογική νοθεία και, μάλιστα, ανέφερε, πέρυσι, το ενδεχόμενο να αρνηθεί να αποδεχθεί τα αποτελέσματα της κάλπης σε περίπτωση ήττας.

Η δήλωσή του αυτή θεωρείται ανεπαρκής κατά το ότι δεν πρόκειται για μία ρητή και απερίφραστη αποδοχή της ήττας του, αλλά για εκδήλωση σεβασμού προς τις συνταγματικές διατάξεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments