Ενδιάμεσες εκλογές 2022: Οι Πολιτείες που θα κρίνουν τη “μάχη”
Πηγή Φωτογραφίας: NSARCHIVE
Την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για να αναδιαμορφώσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις 35 από τις συνολικά 100 έδρες της Γερουσίας.
Από τα αποτελέσματα, θα κριθούν οι νέες πλειοψηφίες στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά και η πορεία του έργου της κυβέρνησης Μπάϊντεν
Οι ενδιάμεσες εκλογές (midterms) πραγματοποιούνται στο μέσο της προεδρικής τετραετίας, δύο χρόνια μετά από τις τελευταίες προεδρικές κάλπες (του 2020) και δύο χρόνια πριν από τις επόμενες (του 2024).
Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν, από την πλευρά του, προφανώς και δεν θέλει να έχει απέναντί του ένα πολιτικά εχθρικό Κογκρέσο τα επόμενα δύο χρόνια. Τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στο Κογκρέσο «θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο τι μπορεί να κάνει κατά το υπόλοιπο της πρώτης του θητείας», γράφει η Άμπερ Φίλιπς στην Washington Post. Διότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο ένα ή και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε θα έχουν παράλληλα και τη δύναμη να μπλοκάρουν αποφασιστικότερα όσα προωθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο η διοίκηση Μπάιντεν.
Ο Τραμπ από την άλλη, θα ήθελε να δει τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που ο ίδιος στήριξε στις εσωκομματικές προκριματικές να τα πηγαίνουν καλά στις ενδιάμεσες κάλπες εξασφαλίζοντας έδρες στη Βουλή και στη Γερουσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη δική του θέση εντός του κόμματος και μαζί το ενδεχόμενο μιας νέας δικής του προεδρικής υποψηφιότητας ενόψει των εκλογών του 2024.
Με τα σημερινά δεδομένα, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά, στο νήμα, την πλειοψηφία στη Γερουσία και με διαφορά λιγότερων από δέκα εδρών την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Εάν υπάρχει μια «παράδοση» στα αμερικανικά εκλογικά χρονικά, που θέλει το κόμμα το οποίο ελέγχει κάθε φορά τον Λευκό Οίκο και την προεδρία να «τιμωρείται» από τους ψηφοφόρους χάνοντας έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων που παρουσιάζονται στο αμερικανικό FiveThirtyEight, οι Ρεπουμπλικάνοι συνολικά προηγούνται επί του παρόντος στην κούρσα για το Κογκρέσο αλλά και με οριακή διαφορά περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας: με 46,2% έναντι 45,2%.
Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν τα δύο κόμματα ισόπαλα (46% – 46%: Morning Consult), άλλες που δίνουν στους Ρεπουμπλικάνους προβάδισμά έως και επτά ποσοστιαίων μονάδων (49% – 42%: Rasmussen Reports/Pulse Opinion Research), και άλλες που δίνουν στους Δημοκρατικούς προβάδισμα τεσσάρων μονάδων (50% – 46%: Big Village).
Οι πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Οι εκλογικές μάχες ωστόσο για τις έδρες σε Βουλή και Γερουσία δεν κρίνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά μεμονωμένα από τους ψηφοφόρους και τα εκλογικά αποτελέσματα σε κάθε πολιτεία χωριστά.
Το αμερικανικό δίκτυο CNBC ξεχωρίζει δέκα μάχες που θα κρίνουν ποιο κόμμα θα πάρει τη Γερουσία. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις μάχες που θα δώσουν οι υποψήφιοι των μεγάλων παρατάξεων σε: Κολοράντο, Φλόριντα, Νιου Χάμσαϊρ, Οχάιο, Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αριζόνα, Τζόρτζια, και Πενσιλβάνια.
Το δίκτυο CNN περιορίζει, σε δική του ανάλυση, τις πιο κρίσιμες μάχες για τη Γερουσία σε τέσσερις: εκείνες που θα δοθούν σε Νεβάδα, Τζόρτζια, Αριζόνα και Πενσιλβάνια.
Σύμφωνα μάλιστα με το CNN, τα αποτελέσματα σε αυτές τις τέσσερις πολιτείες (Νεβάδα, Τζόρτζια, Αριζόνα, Πενσιλβάνια) και σε ακόμη δύο (Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) θα είναι κρίσιμα και για τις τελικές ισορροπίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ειδικά η Πενσιλβάνια έχει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς εκεί κοντράρεται για μια θέση στη Γερουσία o τουρκικής καταγωγής και τουρκικής (διπλής) υπηκοότητας Ρεπουμπλικάνος Μεχμέτ Οζ με τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν.
Όσο για τα ζητήματα που αξιολογούν οι ψηφοφόροι ως πιο σημαντικά στον δρόμο προς τις κάλπες, εκείνα είναι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου (ABC News/Ipsos poll), κατά σειρά ξεκινώντας από το σημαντικότερο: η οικονομία, ο πληθωρισμός, οι αμβλώσεις και η ένοπλη βία (gun violence).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας