Διεθνή

Νότια Κορέα: “Εισβολή” η πτώση βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας κοντά στα διαφιλονικούμενα σύνορα

Νότια Κορέα: “Εισβολή” η πτώση βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας κοντά στα διαφιλονικούμενα σύνορα

Πηγή Φωτογραφίας: NYT

Με εκτοξεύσεις τριών πυραύλων απάντησε η Νότια Κορέα

Νέα ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις 10 πυραύλων διαφόρων τύπων νωρίτερα σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ, ο ένας εκ των οποίων, βαλλιστικός, κατέπεσε στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τις νοτιοκορεατικές ακτές. Ως «πράξη εισβολής» χαρακτήρισε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ την τελευταία δοκιμή «εισβολή» στην επικράτεια της χώρας του, για πρώτη φορά μετά τον διχασμό της κορεατικής χερσονήσου.

H Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι έκλεισε τμήματα του εναέριου χώρου της, συναγερμό τον οποίο ήρε λίγες ώρες αργότερα, ενώ ο στρατός της εκτόξευσε τρεις πύραυλοι αέρος-επιφανείας στην κατεύθυνση της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της αμφισβητούμενης θαλάσσιας γραμμής οροθεσίας με τη Βόρεια Κορέα σήμερα.

Η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα και κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας νωρίτερα σήμερα αποτελούσε «στην πράξη εισβολή» στη νοτιοκορεατική επικράτεια, δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ.

Ο κ. Γιουν «υπογράμμισε ότι η σημερινή βορειοκορεατική πρόκληση αποτελούσε στην πράξη εισβολή στην επικράτεια» της χώρας του, «για πρώτη φορά από τον διχασμό» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Κυανό Οίκο.

Η πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει έναν αριθμό ρεκόρ πυραύλων φέτος και αξιωματούχοι στη Σεούλ και την Ουάσιγκτον λένε ότι ο Βορράς έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή δοκιμής πυρηνικών όπλων για πρώτη φορά από το 2017.

Οι εκτοξεύσεις ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, λέγοντας ότι τέτοιες «στρατιωτικές ραθυμίες και προκλήσεις δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές».

Παρά το γεγονός ότι ο Γιουν κήρυξε εθνικό πένθος μετά τον θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων σε μια έκρηξη πλήθους το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν μια από τις μεγαλύτερες συνδυασμένες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις τους τη Δευτέρα. Με την ονομασία Vigilant Storm, οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές που πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις 24 ώρες την ημέρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments