Reuters: Η ενεργειακή κρίση εξαφανίζει τη βιομηχανική ισχύ της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: -alahednews
Η Ευρώπη χρειάζεται τις βιομηχανικές της εταιρείες για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω αυξανόμενων δαπανών και συρρίκνωσης των προμηθειών, και αποδίδουν – η ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε και για τα δύο το περασμένο τρίμηνο.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να χαρούμε. Η πτώση δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι βιομηχανικές εταιρείες μειώνουν τους θερμοστάτες, αλλά κλείνουν και εργοστάσια που μπορεί να μην ξανανοίξουν ποτέ.
Και ενώ η χαμηλότερη χρήση ενέργειας βοηθά την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι περικοπές εφοδιασμού της Μόσχας, στελέχη, οικονομολόγοι και βιομηχανικοί όμιλοι προειδοποιούν ότι η βιομηχανική της βάση μπορεί να αποδυναμωθεί σοβαρά εάν το υψηλό ενεργειακό κόστος συνεχιστεί.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το αλουμίνιο, τα λιπάσματα και τα χημικά κινδυνεύουν να μετατοπίσουν μόνιμα την παραγωγή τους σε τοποθεσίες όπου αφθονεί η φθηνή ενέργεια, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλο που ένας ασυνήθιστα ζεστός Οκτώβριος και οι προβλέψεις για έναν ήπιο χειμώνα συνέβαλαν στη μείωση των τιμών , το φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να κοστίζει περίπου το ένα πέμπτο του κόστους που πληρώνουν οι εταιρείες στην Ευρώπη.
«Πολλές εταιρείες μόλις εγκαταλείπουν την παραγωγή», είπε ο Πάτρικ Λάμερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινής ωφελείας E.ON σε συνέδριο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης πολύ γρήγορα, πρόσθεσε.
Η Ευρωζώνη έφτασε αυτό το μήνα στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σηματοδοτώντας ότι η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση βιομηχανικού αερίου μειώθηκε κατά 25% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές λένε ότι οι εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας έπρεπε να είναι πίσω από την πτώση, επειδή τα κέρδη απόδοσης από μόνα τους δεν θα οδηγούσαν σε τέτοιες οικονομίες.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε email.
Αλλά όταν ο καιρός γίνει πιο κρύος και τα νοικοκυριά ενεργοποιήσουν τη θέρμανση, ο βιομηχανικός τομέας θα είναι ο πρώτος που θα αντιμετωπίσει περικοπές σε περίπτωση ελλείψεων, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
Φόβοι εξόδου
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετατοπίζει την παραγωγή σε τοποθεσίες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό και χαμηλότερο κόστος για δεκαετίες, αλλά η ενεργειακή κρίση επιταχύνει την έξοδο, είπαν οι αναλυτές.
«Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν τόσο υψηλές ώστε μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας γίνει διαρθρωτικά μη ανταγωνιστικό, τα εργοστάσια θα κλείσουν και θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ όπου υπάρχει άφθονη φθηνή ενέργεια από σχιστόλιθο », δήλωσε ο Daniel Kral, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics.
Για παράδειγμα, η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά το ήμισυ, μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο τόνους, το περασμένο έτος.
Τα εμπορικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι και τα εννέα χυτήρια ψευδαργύρου στο μπλοκ είτε έχουν περικόψει, είτε έχουν σταματήσει την παραγωγή, η οποία αντικαταστάθηκε από εισαγωγές από την Κίνα, το Καζακστάν, την Τουρκία και τη Ρωσία.
Η επαναλειτουργία ενός μεταλλουργείου αλουμινίου κοστίζει έως και 400 εκατομμύρια ευρώ και είναι απίθανο δεδομένης της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής της Ευρώπης, δήλωσε ο Chris Heron στη βιομηχανική ένωση Eurometaux.
«Ιστορικά, όταν συμβαίνουν αυτά τα προσωρινά κλεισίματα, ως συνέπεια έρχονται μόνιμα κλεισίματα», πρόσθεσε.
Οι προσπάθειες της Δύσης για εξασφάλιση προμηθειών όχι μόνο για ενέργεια αλλά και για βασικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινδυνεύουν επίσης από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν νέα νομοθεσία στις αρχές του επόμενου έτους – τον ευρωπαϊκό νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών – για τη δημιουργία αποθεμάτων ορυκτών απαραίτητων στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, όπως λίθιο, βωξίτης, νικέλιο και σπάνιες γαίες.
Αλλά χωρίς περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλότερο κόστος, οι εταιρείες είναι απίθανο να επενδύσουν στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο Emanuele Manigrassi, ανώτερος διευθυντής για το κλίμα και την ενέργεια στην European Aluminium.
Η επίφοβη βιομηχανική διάβρωση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Ευρώπη έγινε καθαρός εισαγωγέας χημικών για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με το Cefic, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας.
Πάνω από το ήμισυ της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας, βασικό συστατικό των λιπασμάτων, έχει κλείσει και έχει αντικατασταθεί από εισαγωγές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Λιπασμάτων.
Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Yara έχει μειώσει τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας της και δεν έχει άμεσα σχέδια να την ενισχύσει.
Την περασμένη εβδομάδα, ο μεγαλύτερος χημικός όμιλος στον κόσμο BASF εάν υπήρχε επιχειρηματική υπόθεση για νέα εργοστάσια στην Ευρώπη.
Η εταιρεία έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να διακόψει την παραγωγή στο κύριο εργοστάσιό της στο Ludwigshafen – τον μεγαλύτερο καταναλωτή βιομηχανικής ενέργειας της Γερμανίας – εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου πέσουν κάτω από το ήμισυ των αναγκών της.
Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ινών βισκόζης Kelheim Fibers, η οποία προμηθεύει την Procter & Gamble, αναζητούν άλλες πηγές ενέργειας. Φέτος, η γερμανική εταιρεία μείωσε δύο φορές την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Βαυαρία.
Οι γερμανικές βιομηχανίες αναζητούν ταχύτερες εγκρίσεις για τη μετάβαση από το φυσικό αέριο σε πιο ρυπογόνα καύσιμα, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αναγκάζονταν να μειώσουν την παραγωγή για να επιτύχουν τους στόχους αποταμίευσης του Βερολίνου.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η Selected Textiles, μια μικρή εταιρεία παραγωγής βαμβακερών νημάτων, έχει μειώσει την παραγωγή της καθώς οι παραγγελίες κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη έχουν μειωθεί.
Στο εργοστάσιό της στα Φάρσαλα της Κεντρικής Ελλάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Δοντάς εκτίμησε ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 30% φέτος.
«Βλέπουμε ότι οι πελάτες μας (…) ανησυχούν σοβαρά εάν θα υπάρξει ισοδύναμη κατανάλωση τελικών προϊόντων στην Ευρώπη και εάν οι ίδιοι οι βορειοευρωπαίοι κατασκευαστές θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο», είπε στο Reuters.
Η Tata Chemicals , η οποία συνήθως λειτουργεί με πενταετές πρόγραμμα, εργάζεται τώρα σε τριμηνιαία βάση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της για την Ευρώπη Μάρτιν Άσκροφτ.
“Εάν πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν υψηλές για τρία ή τέσσερα χρόνια, ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι επενδύσεις της βιομηχανίας θα κατευθυνθούν αλλού σε μέρη με χαμηλότερες τιμές ενέργειας”, πρόσθεσε ο Άσκροφτ.
πηγή: reuters
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας