Κόσμος

Το ρωσικό 11ο Σώμα Στρατού καταστράφηκε γρήγορα από την Ουκρανία

Το ρωσικό 11ο Σώμα Στρατού καταστράφηκε γρήγορα από την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Δούρειος Ίππος- T-Online

Έμεινε απροστάτευτο το Καλίνινκραντ μετά την καταστροφή του περίφημου 11ου Σώματος Στρατού στην Ουκρανία.

Πριν από έξι χρόνια, Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συγκρότησε ένα νέο Σώμα Στρατού, καθήκον του οποίου ήταν η υπεράσπιση του Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Εντός του 2022, όμως, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε να μην εξελίσσεται κατά τις βουλές της Μόσχας, το Κρεμλίνο απέσυρε το 11ο Σώμα Στρατού από το Καλίνινγκραντ και το έστειλε στην Ουκρανία, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου το κατέστρεψαν γρήγορα.

Ο σχηματισμός, η ανάπτυξη και η καταστροφή του 11ου Σώματος Στρατού αφηγούνται μια ιστορία που είναι μεγαλύτερη από την τραγική ιστορία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Σώμα, τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ κατά μήκος μιας θάλασσας στρατηγικής σημασίας, υποτίθεται πως θα έδινε πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις εάν ξεσπούσε ένας παγκόσμιος πόλεμος.

Αντ’ αυτού, έγινε τροφή για τα κανόνια του ουκρανικού στρατού που, στα χαρτιά, ήταν πιο αδύναμος από τον ρωσικό. Πλέον το Καλίνινγκραντ είναι σχεδόν ανυπεράσπιστο και η απειλή που αποτελούσαν κάποτε τα στρατεύματα του για το ΝΑΤΟ… έχει εξανεμιστεί.

Στην πραγματικότητα, το 11ο Σώμα Στρατού δεν είναι ένας νέος σχηματισμός, αλλά μια ομαδοποίηση υφιστάμενων σχηματισμών υπό ενιαίο στρατηγείο, το οποίο υπάγεται στον Στόλο της Βαλτικής του ρωσικού Ναυτικού. Το Σώμα επιβλέπει μια μηχανοκίνητη μεραρχία, ένα μηχανοκίνητο σύνταγμα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας και εκτόξευσης πυραύλων καθώς και μονάδες υποστήριξης.

Προτού η Μόσχα κλιμακώσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, στο Καλίνινγκραντ υπήρχαν τουλάχιστον 12.000 Ρώσοι στρατιώτες, με περίπου 100 άρματα μάχης T-72, μερικές εκατοντάδες οχήματα μάχης BTR, οβιδοβόλα Msta-S και εκτοξευτήρες πυραύλων BM-27 και BM-30. Το 11ο Σώμα Στρατού επέβλεπε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δυνάμεων.

Τοποθετημένο στα δυτικά σύνορα της Λιθουανίας, ενός από τα ασθενέστερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, το 11ο Σώμα Στρατού ήταν το “αμόνι” για μια πιθανή ρωσική εισβολή στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Το “σφυρί” ήταν η χερσαία δύναμη 18.000 ανδρών στη δυτική Ρωσία στα ανατολικά σύνορα των κρατών της Βαλτικής.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθούσε προσεκτικά τη συσσώρευση δυνάμεων στο Καλίνινγκραντ. “Ασφαλώς, το Καλίνινγκραντ ήταν ιστορικά μια περιοχή που έλκυε την προσοχή μας όσον αφορά τη δυναμική του αλλά και την ευαίσθητη περιφερειακή κατάσταση που διαμορφωνόταν”, δήλωσε αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments