Διεθνή

Η Β. Κορέα, οι πύραυλοι και η ισορροπία δυνάμεων

Η Β. Κορέα, οι πύραυλοι και η ισορροπία δυνάμεων

Πηγή Φωτογραφίας: bbc/NYT

 Έως τώρα, δεν έχει κινδυνεύσει άμεσα πληθυσμός από αυτήν τη συνεχή ρίψη πυραύλων, η οποία δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μικρής και μακράς εμβέλειας, τα τελευταία χρόνια

Τρεις βαλλιστικούς πυραύλους έχει εκτοξεύσει έως αυτήν τη στιγμή η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει ήδη εκτοξεύσει άλλους 23 πυραύλους. Ένας από αυτούς είναι διηπειρωτικός, ενώ ένας άλλος έχει προσγειωθεί κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, τροφοδοτώντας ανησυχίες και εντάσεις στην περιοχή και προκαλώντας παγκόσμια καταδίκη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν σε καταδίκη της εκτόξευσης διηπειρωτικού πυραύλου, μετά και τη χθεσινή εκτόξευση άλλων 23 πυραύλων, και ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας, Γιαζουκάζου Χαμαντά πληροφόρησε ότι «δεν πέταξε επάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα, παρά τις προειδοποιήσεις του συστήματος επείγουσας ειδοποίησης σε κατοίκους ορισμένων τομέων του αρχιπελάγους».

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ – γέολ, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «de facto εδαφική προσβολή».

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε επίσης περίπου εκατό βολές πυροβολικού εντός της λεγομένης «ζώνης προστασίας», μιας συνοριακής περιοχής που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και οι κίνδυνοι ενόπλων επεισοδίων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει ήδη καταγγείλει την επιθετική, στρατιωτική συμπεριφορά της Β. Κορέας.

Έως τώρα, δεν έχει κινδυνεύσει άμεσα πληθυσμός από αυτήν τη συνεχή ρίψη πυραύλων, η οποία δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μικρής και μακράς εμβέλειας, τα τελευταία χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει, ανάμεσα στα άλλα, να κάνει επίδειξη δύναμης, να δείξει τις επιχειρησιακές και στρατιωτικές ικανότητές της,  δεδομένου του γεγονότος ότι η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διοργανώνουν από κοινού τη μεγαλύτερη αεροπορική τους άσκηση στην ιστορία των μεταξύ τους σχέσεων.

Και πράγματι, η Β. Κορέα δείχνει τα «δόντια» της, αφού είναι πραγματικά δύσκολο να προβαίνει σε ρίψη διηπειρωτικού πυραύλου και να στέλνει 23 στρατιωτικούς πυραύλους ταυτόχρονα. Κάνει, ταυτοχρόνως, επίδειξη της επιχειρησιακής της ικανότητας και των αποθεμάτων της.

Ωστόσο, η εντύπωση, που αποκομίζει ο παρατηρητής των ραγδαίων εξελίξεων, είναι ότι η Β. Κορέα δεν θέλει να επιτεθεί πραγματικά να επιτεθεί εναντίον της Νότιας Κορέας, παρά τις συνεχείς ρίψεις αλλεπάλληλων βαλλιστικών πυραύλων. Αν ήθελε πραγματικά να το κάνει, θα το είχε πράξει, διότι φαίνεται ότι διαθέτει τη στρατιωτική και επιχειρησιακή ικανότητα. Η Πιονγκγιάνγκ απαντά, με την εκτόξευση πυραύλων, στις δοκιμές που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα στην «αυλή» της.

Είναι πιθανόν να υποστηριχθεί ότι πρόκειται για την απαρχή μια σύγκρουσης. Μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, δεν ζούμε παρά τα αρχικά στάδια της κλιμάκωσης, η οποία θα εκβάλει.

Η εντύπωση, ωστόσο, είναι ότι αυτό που επιχειρείται, είναι σε άλλη κατεύθυνση. Οι ενέργειες αυτές φαίνεται να αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα, αφενός, στη Βόρεια Κορέα και, αφετέρου, στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτόν τον χρόνο των όντως θεαματικών επιθετικών κινήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments