Κλιματική αλλαγή: Υποχρηματοδότηση στην ανθρώπινη προστασία από τις κλιματικές επιπτώσεις
Πηγή Φωτογραφίας: nature
Τα χρήματα που απαιτούνται για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης «εδώ και τώρα» είναι έως και δέκα φορές χαμηλότερα από αυτά που χρειάζονται – και το χρηματοδοτικό χάσμα μεγαλώνει όλο και περισσότερο, αποκάλυψαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Λίγες μόνο ημέρες πριν από την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα, Cop27, η τελευταία σε μια σειρά καταδικαστικών εκθέσεων διαπίστωσε μια ανησυχητική έλλειψη κεφαλαίων για κοινότητες που αντιμετωπίζουν πιο ακραίες καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες.
Στο αποκορύφωμα του κινδύνου βρίσκονται οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στον κόσμο.
«Η κλιματική αλλαγή είναι το ένα πλήγμα μετά το άλλο στην ανθρωπότητα, όπως είδαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022: πιο έντονα στις πλημμύρες που έβαλαν μεγάλο μέρος του Πακιστάν κάτω από το νερό», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP), σε δήλωσή της την Πέμπτη.
«Ο κόσμος πρέπει να μειώσει επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά πρέπει επίσης να εντείνουμε επειγόντως τις προσπάθειες προσαρμογής στις επιπτώσεις που είναι ήδη εδώ και στις μελλοντικές»
Το κύμα των πρόσφατων κλιματικών επιπτώσεων περιλαμβάνει μια πολυετή ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής. ιστορικές πλημμύρες στη Νότια Ασία και φονικοί καύσωνες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Αυτές οι επιπτώσεις συμβαίνουν στους 1,2 βαθμούς Κελσίου της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την αρχή της Βιομηχανικής Εποχής. Την περασμένη εβδομάδα, το UNEP προειδοποίησε επίσης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο προς τους 2,4-2,6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η νέα έκθεση – με τίτλοToo Little, Too Slow – υπογραμμίζει ότι ενώ οι χώρες πρέπει να εργαστούν πολύ πιο γρήγορα για να μειώσουν τις εκπομπές, η προσαρμογή σε αυτό που βρίσκονται μπροστά είναι εξίσου σημαντική για την προστασία των ανθρώπων.
Μεταξύ των σημαντικότερων μέτρων είναι:
– Αυξάνονται οι προσπάθειες προσαρμογής στη γεωργία, το νερό και τα οικοσυστήματα – αλλά η πρόοδος κινδυνεύει να ξεπεραστεί από κινδύνους
– Οκτώ στις δέκα χώρες διαθέτουν σχέδια προσαρμογής και το ένα τρίτο έχει θεσπίσει χρονοδιαγράμματα και τρόπους ποσοτικοποίησης των έργων
Σχεδόν το 90% των σχεδίων λαμβάνουν υπόψη το φύλο και τις μειονεκτούσες ομάδες, όπως οι αυτόχθονες πληθυσμοί
– Η σύνδεση της προσαρμογής και του μετριασμού έχουν οφέλη – για παράδειγμα, την αποκατάσταση μαγκρόβιων που μειώνουν τα κύματα καταιγίδας και είναι επίσης αποτελεσματικές καταβόθρες άνθρακα
– Αλλά είναι δυνατοί συμβιβασμοί, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια που μειώνει την επισιτιστική ασφάλεια
Στην Cop26 πέρυσι στη Γλασκώβη, οι χώρες συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Cop27, στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, με περισσότερα χρήματα για μέτρα προσαρμογής.
Αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις του Covid, έχουν αλλάξει τη εστίαση και τις οικονομικές προτεραιότητες των χωρών. Ωστόσο, το UNEP προειδοποιεί ότι τα προβλήματα αυτά «δεν μπορούν να εκτροχιάσουν τις διεθνείς προσπάθειες για αύξηση της προσαρμογής».
Το λεγόμενο σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα προέτρεψε να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για το κλίμα από τα επίπεδα του 2019 έως το 2025.
Ωστόσο, το 2020, η χρηματοδότηση τόσο για την προσαρμογή όσο και για τον μετριασμό μειώθηκε τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν υποσχεθεί οι πλούσιες χώρες στα φτωχότερα έθνη.
Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την προσαρμογή θα είναι μεταξύ 160-340 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας και 315-565 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050.
Αλλά ακόμη και με αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά, η προσαρμογή έχει τα όριά της και η έκθεση ζητά να «αντιμετωπιστούν επαρκώς» οι απώλειες και οι ζημίες (L&D). Το L&D αναφέρεται στις κλιματικές επιπτώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό στο οποίο μπορούν να προσαρμοστούν οι άνθρωποι – και θα είναι ένα από τα πιο επίμαχα θέματα στην Cop27.
Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η έκθεση «καθιστά σαφές ότι ο κόσμος αποτυγχάνει να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης εδώ και τώρα».
Και συνέχισε: «Οι ανάγκες προσαρμογής στον αναπτυσσόμενο κόσμο αναμένεται να εκτοξευθούν στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.
«Ωστόσο, η στήριξη της προσαρμογής σήμερα ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα δέκατο αυτού του ποσού. Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι και κοινότητες πληρώνουν το τίμημα. Αυτό είναι απαράδεκτο».
πηγή:independent
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας