Κόσμος

Ο Γερμανός καγκελάριος στον δρόμο του μεταξιού

Ο Γερμανός Καγκελάριος αρχίζει, την Παρασκευή, την πρώτη του διπλωματική επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Ο Όλαφ Σολτς επισκέπτεται την Κίνα, με κύριο αντικείμενο την καλλιέργεια των εμπορικών σχέσεων με την δεύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Οι εμπορικοί δρόμοι που συνδέουν ανθρώπους και οντότητες, ονομάζονταν αρχικά δρόμοι του μεταξιού, αλλά επικράτησε, στην πορεία, ο όρος «δρόμος του μεταξιού», υποδηλώνοντας το δίκτυο των εμπορικών δρόμων ανάμεσα στην Κίνα και τις χώρες, στα δυτικά και στα νότια της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός Καγκελάριος αρχίζει, την Παρασκευή, την πρώτη του διπλωματική επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η επιλογή του να ταξιδέψει μόνος του στο Πεκίνο, χωρίς κανέναν άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, και η έγκρισή του για τη μερική εκχώρηση του λιμανιού του Αμβούργου από την κινεζική Cosco, σε ποσοστό 25%, θέτει, ουσιαστικά, υπό αμφισβήτηση την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Βρυξέλλες, οι οποίες επιδιώκουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό μέτωπο κατά του Πεκίνου.

 Η πολιτική του Όλαφ Σολτς δεν παύει, κατά το τελευταίο διάστημα, να προκαλεί την ασυνεννοησία των Ευρωπαίων εταίρων του. Ο Γερμανός Καγκελάριος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη μόλις και μετά βίας συγκρατημένη οργή των λοιπών Ευρωπαίων. Με βάση όσα αναφέρονται σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters,η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν δήλωσε «έκπληκτος», όταν διαπίστωσε ότι η Γερμανία προέβη σε συμφωνία με την κινεζικό εφοπλιστικό κολοσσό Cosco, αφού, σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, το ένα τέταρτο του λιμανιού του Αμβούργου, του πρώτου στη Γερμανία και τρίτου στην Ευρώπη, θα αξιοποιείται από τους Κινέζους εφοπλιστές.

Δεν θα έπρεπε να λησμονούμε όμως ότι, από την άλλη πλευρά, η κινεζική αγορά απορροφά κατά τρόπο μαζικό γερμανικά αυτοκίνητα και άλλα γερμανικά προϊόντα, ειδικά αυτά που παράγονται από τη βαριά βιομηχανία του Βερολίνου.

Στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής κυριαρχεί και κυβερνά μια πολύχρωμη τοιχογραφία που αποτελείται από σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους και οικολόγους. Πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς παίκτες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις ή και τις αντιρρήσεις τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, όπως και αυτή του Υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η ένταση των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών έχει, εντούτοις, μειωθεί κατά το τελευταίο διάστημα και ο Ο. Σολτς είναι έτοιμος για το ταξίδι του στην Κίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο