Nέα της αγοράς

Κορονοϊός: Ήρθε στην Ελλάδα το στέλεχος της «Σιγκαπούρης» – Φόβοι για 6 κύμα

Κορονοϊός: Ήρθε στην Ελλάδα το στέλεχος της «Σιγκαπούρης» – Φόβοι για 6 κύμα

Πηγή Φωτογραφίας: bioiatriki.gr- ConSalud.es

Κορονοϊός: Πιθανό το ενδεχόμενο «πολύ-δημίας»

Αύξηση 12% παρουσιάζουν οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα (24/11– 30 /11/ 2022), οι οποίοι ανήλθαν στους 164, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη (1/11).

Ωστόσο, σταθερά παρέμειναν τα κρούσματα COVID-19 (53.436) με την εβδομαδιαία μεταβολή να φτάνει μόλις στο 1%. Παράλληλα, καθησυχαστικά είναι ακόμα τα στοιχεία αναφορικά με τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι οποίοι κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 1.324 (+ 3% εβδομαδιαία μεταβολή), την ώρα που το σύνολο των εξιτηρίων μειώθηκε κατά 7% (1.014)

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχει ήδη φτάσει το στέλεχος της «Σιγκαπούρης» (XBB) και έχουν ήδη καταγραφεί 8 κρούσματα. Το νέο στέλεχος αναπτύχθηκε από συνδυασμό των υποπαραλλαγών της Όμικρον BA.2.75 και BA.2, γι’ αυτό και δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι νέες παραλλαγές του ιού δεν αποτελούν έναν νέο ιό, αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον και γι’ αυτό, ναι μεν επιβάλλεται μια στενή επιτήρηση/ παρακολούθηση της εξέλιξης, αλλά δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος αιτία να αναβαθμιστεί, τρόπον τινά, η σημασία τους από υποπαραλλαγές “ενδιαφέροντος” σε παραλλαγές “ιδιαίτερης μέριμνας” και “αντιμετώπισης”», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της COVID-19, την Τρίτη.

Πιθανό το ενδεχόμενο «πολύ-δημίας»

Καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και οδεύουμε σιγά σιγά προς το χειμώνα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι ειδικοί για το ενδεχόμενο περισσότερων από μία ταυτόχρονων επιδημιών.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD, οι επιστήμονες εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εμφάνισης «τρι-δημίας» τη φετινή σεζόν, δηλαδή την πιθανή ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης (ινφλουένζα), του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2).

Την ανησυχία εντείνουν οι εκτιμήσεις ότι φέτος η δριμύτητα της εποχικής γρίπης θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 13 ετών, τη στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι της νόσου υστερούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ κάθε χρόνο φαίνεται να μειώνονται.

Ο εμβολιασμός των ατόμων στα οποία ενδείκνυται, όπου υπάρχουν εμβόλια, είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στους συγκεκριμένους ιούς, για τους οποίους ωστόσο υπάρχουν και διαθέσιμα φάρμακα.

«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για την Covid και για τη γρίπη, είναι μια καλή προστασία, η οποία δεν θα πρέπει να αναβάλλεται», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναφερόμενη στον RSV, σημείωσε ότι είναι ένας ιός τον οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά, κυρίως έχει επίπτωση στις μικρές ηλικίες και ο τρόπος προφύλαξης είναι τα κοινά αλλά πολύ χρήσιμα και σημαντικά μέτρα ατομικής προστασίας.

«Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για την “τρι-δυμία” και μακάρι να διαψευστούμε. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Αλλά πάντα είναι καλύτερη η προετοιμασία και η πρόληψη από την αντιμετώπιση», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, έκανε λόγο ακόμα και για “πολυ-δημία”, ένα πιθανό ενδεχόμενο για το χειμώνα που έρχεται: «Ο καιρός δεν βοηθάει για καμία από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Για αυτό και συζητήσαμε και το ενδεχόμενο “τρι-δημίας” και “πολύ-δημίας”, θα έλεγα. Διότι δεν είναι μόνο οι τρεις αναπνευστικοί ιοί στους οποίους αναφερθήκαμε. Υπάρχει ένας κατάλογος αναπνευστικών ιών, οι οποίοι διευκολύνονται με τις χειμερινές συνθήκες, τα κλειστά παράθυρα, την ανάπτυξη συμπτωμάτων τα οποία εκτοξεύουν σε απόσταση τα παθογόνα, τους κλειστούς χώρους κλπ».

Αναγκαίος ο εμβολιασμός για κορονοϊό και γρίπη

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και για την γρίπη, η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, τόνισε ότι, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης των ιών, είναι αναγκαίος βάσει συστάσεων.

Ειδικά όσον αφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό, υπογραμμίστηκε ότι βασικός και κύριος στόχος της χορήγησής του είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων.

«Τονίστηκε εξ αρχής ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί. Η προστασία που προσφέρουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια αποτελεί ένα θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και παρουσιάζονται ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου. Και πρόσθεσε:

«Αν είναι ο ιός έξυπνος, το ανοσολογικό μας σύστημα είναι αρκετά ευφυές για να το αντιμετωπίσει. Μάλιστα το Nature δημοσιεύει και μια πολύ αισιόδοξη τοποθέτηση, που μακάρι να επαληθευτεί, ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί. Η έρευνα όμως εξελίσσεται και η τελική εικόνα δεν έχει ακόμη δοθεί».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην χώρα μας.

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά της γρίπης, ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει 1.000.000 εμβολιασμοί, σημειώνοντας ωστόσο ότι μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να αυξηθούν.

«Δεν υπάρχουν εμβόλια που να συνδυάζουν προστασία έναντι του κορονοϊού και της γρίπης. Επομένως, αυτό δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για την αποφυγή των εμβολιασμών», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments