Διεθνή

“Καμπανάκι” ΔΝΤ στην Τουρκία: Αυξήστε επιτόκια – Ενισχύστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας

“Καμπανάκι” ΔΝΤ στην Τουρκία: Αυξήστε επιτόκια – Ενισχύστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας

Πηγή Φωτογραφίας: realeconomytr

Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια λόγω των παρεμβάσεων στην αγορά και στον απόηχο της νομισματικής κρίσης τον Δεκέμβριο

Η Τουρκία θα πρέπει να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική και να δώσει στην κεντρική της τράπεζα μεγαλύτερη ανεξαρτησία, δήλωσε την Παρασκευή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων (της Τουρκίας), η αποστολή συνέστησε πρώιμες αυξήσεις επιτοκίων συνοδευόμενες από κινήσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε το ΔΝΤ σε δελτίο τύπου.

«Τέτοιες κινήσεις θα συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού σε διάρκεια και θα επιτρέψουν την ανασυγκρότηση των αποθεματικών αποθεματικών με την πάροδο του χρόνου».

Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια λόγω των παρεμβάσεων στην αγορά και στον απόηχο της νομισματικής κρίσης τον Δεκέμβριο. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά συνολικά 350 μονάδες βάσης στο 10,5%, ενώ νέα μείωση αναμένεται αυτόν τον μήνα καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο υψηλό δεκαετιών 85,5%, ενώ η λίρα, μειωμένη κατά 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι, έχει χάσει άλλο 29% μέχρι στιγμής φέτος.

Η δήλωση του προσωπικού του ΔΝΤ έρχεται μετά την επίσκεψη της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα τον περασμένο μήνα. Έκθεση για την επίσκεψη έχει προγραμματιστεί να σταλεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τον Ιανουάριο, μετά την οποία θα επισημοποιηθούν οι συστάσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments