Τα μισθώματα από ελληνικές και ξένες εταιρείες για τα slots της Ρεβυθούσας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Τα μικρής χωρητικότητας slots LNG στην Ρεβυθούσα, πέρυσι νοικιάστηκαν προς 250.000, το πολύ 500.000 ευρώ. Φέτος έκλεισαν σε τιμές μέχρι και 2,5 εκατ ευρώ το χρόνο! Τέτοια μισθώματα σαν αυτά που προσφέρθηκαν από ελληνικές και ξένες εταιρείες στην δημοπρασία για τα slots της Ρεβυθούσας του 2023, δείχνουν τις τεράστιες προοπτικές κερδοφορίας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία επείγεται να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο και να αφήσει πίσω της για πάντα, τους αγωγούς της Gazprom.
Δεν θα κατέβαλλαν διαφορετικά τέτοια ποσά στον ΔΕΣΦΑ, που εξελίσσεται σε μια από τις πιο «χρυσοφόρες» επιχειρήσεις, οι 4 ελληνικές και οι 3 βουλγαρικές εταιρείες που μονοπώλησαν τον διαγωνισμό. Η μετατροπή της Ελλάδας σε βασικό εξαγωγέα φυσικού αερίου στην περιοχή είναι που έκανε τις Mytilineos, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και Motor Oil, μαζί με τις βουλγαρικές, Bulgragaz, ΜΕΤ Energy και Kolmar, να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Στο σκέλος που αφορούσε «πακέτα» χρονοθυρίδων, επικράτησαν η Mytilineos (5 slots, 5 TWh), η ΔΕΠΑ (8 slots, 4 TWh) και η βουλγαρική ΜΕΤ Energy (5 slots, 5 TWh). Ενώ, στο κομμάτι των μεμονωμένων slots, από 3 λέγεται ότι πήρε η ΔΕΗ (1,5 TWh), και από ένα οι Motor Oil, Bulgargaz και Kolmar σύμφωνα με την liberal και τον Γιώργο Φιντικάκη.
Για τη θέση της Ελλάδας
Η μάχη των εταιρειών για τα slots στην Ρεβυθούσα και τα πολύ μεγάλα ποσά που «μπίνταραν» τις τελευταίες ημέρες, πέραν από τις προσδοκίες κερδοφορίας για τις ίδιες, δείχνουν και το κεντρικό ρόλο που διεκδικεί η χώρα στην μεταφορά LNG προς την Αν.Ευρώπη. Ο νέος ρόλος της Ελλάδας ως κόμβου εισόδου LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναβαθμίζει προφανώς τη στρατηγική σημασία της χώρας, αφού ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα εθνικά μας θέματα.
Το σχόλιο σας