Κόσμος

Ιρανικά drones: Σύντομο ιστορικό μιας μεγάλης διάψευσης

Ιρανικά drones: Σύντομο ιστορικό μιας μεγάλης διάψευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Iranian Army via AP/forbes/ta nea

Συγκεκριμένα, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι η χώρα του παρέδωσε drones καμικάζι, όπως αποκαλούνται, στη Ρωσία.

Εδώ και καιρό, η Ουκρανία καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα τη χρήση ιρανικών drones καμικάζι, με τα οποία επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις η Ρωσία του Β. Πούτιν. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας παραδέχεται πλέον ότι η Τεχεράνη έχει παραδώσει ιρανικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο Κρεμλίνο, διαψεύδοντας, έτσι, ηχηρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Β. Πούτιν και των Ρώσων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι η χώρα του παρέδωσε drones καμικάζι, όπως αποκαλούνται, στη Ρωσία.

Τα σχόλια του Ιρανού υπουργού ήρθαν μετά από αρκετούς μήνες έρχονται μετά από σωρεία διαψεύσεων εκ μέρους του Ιράν σχετικά με την προμήθεια όπλων στη Ρωσία.

Πριν από μέρες, Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τον οπλισμό της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, απέρριψε τις υποψίες για τα όπλα ως «εντελώς αβάσιμες» και επανέλαβε τη θέση του Ιράν για ουδετερότητα στον πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να διερευνήσει εάν η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε αμάχους στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η Ρωσία είχε ζητήσει επίσημα την περασμένη εβδομάδα μια έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αυτές τις κατηγορίες που προβάλλει τακτικά από την έναρξη του πολέμου.

Το ψήφισμα που ετέθη σε ψηφοφορία την Τετάρτη έλαβε δύο ψήφους υπέρ (Ρωσία και Κίνα), τρεις ψήφους κατά (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας) και τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.

Το κείμενο προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διερεύνηση των κατηγοριών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σχετικά με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης που απαγορεύει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη χρήση βιολογικών όπλων.

Ο αναπληρωτής Ρώσος πρεσβευτής είχε εκφράσει τη λύπη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας τη στάση των δυτικών χωρών που, με τη στάση τους, «έδειξαν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτές», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι μια «συνηθισμένη αποικιακή νοοτροπία, την έχουμε συνηθίσει, δεν μας εκπλήσσει καν».

Υποσχέθηκε, δε, να επανέλθει σε αυτό το ζήτημα σύντομα, εγείροντας την έντονη αντίδραση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα – Τόμας Γκρίνφιλντ, η οποία ανέφερε ότι «¨οι Ηνωμένες Πολιτείες καταψήφισαν αυτό το ψήφισμα επειδή βασίζεται στην παραπληροφόρηση, την ανεντιμότητα, την κακή πίστη και την πλήρη έλλειψη σεβασμού. (…) Αυτό το ψήφισμα είναι ένα ορόσημο στην εξαπάτηση και τα ψέματα της Ρωσίας και κανείς δεν παγιδεύτηκε σε αυτό παρά μόνον η Κίνα».

Σε ένα γενικότερο επίπεδο, το Ιράν καταγγέλθηκε ανοιχτά από τη Δύση ότι έχει πουλήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ή ακόμη και τους  πυραύλους του στη Ρωσίας.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, που ταλανίζεται από εσωτερικές κινητοποιήσεις, έχει ήδη υποστεί βαριές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και έχει επικριθεί για την αστυνομία ηθών και την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που γίνονται μετά τη δολοφονία μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται – και δικαιώνεται πλέον – ότι περίπου 400 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά του άμαχου πληθυσμού και των μεγάλων, κεντρικών υποδομών του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments