Κόσμος

Reuters: Τι πήγε στραβά και οι κυρώσεις “επιτάχυναν” τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας

Reuters: Τι πήγε στραβά και οι κυρώσεις “επιτάχυναν” τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας

Πηγή Φωτογραφίας: Guardian

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και οι προκάτοχοί τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να ξεπεράσουν τα συντρίμμια και να επιδιώξουν να προσδιορίσουν τι πήγε στραβά και ποιος μπορεί να φταίει

 Οι οικονομικές κυρώσεις, το κύριο μέσο που χρησιμοποιούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια για να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα, απέτυχαν παταγωδώς να σταματήσουν τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα ή να επαναφέρουν το απομονωμένο κράτος της βορειοανατολικής Ασίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχει γίνει ισχυρότερο και έχει πραγματοποιήσει έναν αριθμό -ρεκόρ δοκιμών πολλαπλών τύπων όπλων φέτος – συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Οι προσδοκίες είναι ότι μπορεί σύντομα να τερματίσει ένα πενταετές μορατόριουμ για τις δοκιμές πυρηνικής βόμβας.

Τώρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και οι προκάτοχοί τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να ξεπεράσουν τα συντρίμμια και να επιδιώξουν να προσδιορίσουν τι πήγε στραβά και ποιος μπορεί να φταίει.

“Είχαμε μια αποτυχία πολιτικής. Είναι μια αποτυχία πολιτικής γενιάς”, δήλωσε ο Τζόζεφ Ντε Τομάς, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ που εργάστηκε για τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και υπηρέτησε στις κυβερνήσεις των Δημοκρατικών Προέδρων Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα.

“Μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων δούλεψε σε αυτό. Απέτυχε… έτσι εντάξει, τώρα πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα, να καταλάβουμε τι κάνουμε για αυτό.”

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παραδέχονται ότι οι κυρώσεις απέτυχαν να σταματήσουν τα οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας – αλλά υποστηρίζουν ότι ήταν τουλάχιστον αποτελεσματικές στην επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

“Θα διαφωνούσα με την ιδέα ότι οι κυρώσεις απέτυχαν. Οι κυρώσεις απέτυχαν να σταματήσουν τα προγράμματά τους – αυτό είναι απολύτως αλήθεια”, δήλωσε στο Reuters ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αλλά πιστεύω ότι αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις, (η Βόρεια Κορέα) θα ήταν πολύ, πολύ πιο μακριά, και πολύ περισσότερο απειλή για τους γείτονές της στην περιοχή και στον κόσμο».

Απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε, αναφερόμενος προφανώς στην Κίνα και τη Ρωσία: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εγκρίνει πολλαπλά ψηφίσματα για τη θέσπιση ενός ισχυρού καθεστώτος κυρώσεων που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση αυτών των παράνομων οπλικών προγραμμάτων. Είναι ευθύνη όλων τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως αυτά τα ψηφίσματα και θα συνεχίσουμε να τα καλούμε να το κάνουν».

Πρώην αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες λένε ότι οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν ή δεν επιβλήθηκαν ποτέ αρκετά σθεναρά για αρκετό καιρό και κατηγορούν τις παραπαίουσες προοπτικές των ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τις πιέσεις όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν, επειδή τις κατέστησαν αναποτελεσματικές και εύκολες για τη Βόρεια Κορέα να τις καταστρατηγήσει.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει απαγορεύσει εδώ και καιρό στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2006 για να καταπνίξει τη χρηματοδότηση για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της. Περιλαμβάνουν πλέον απαγορεύσεις εξαγωγών άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και θαλασσινών, καθώς και περιορισμούς στις εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Ωστόσο, ειδικοί του ΟΗΕ αναφέρουν τακτικά ότι η Βόρεια Κορέα αποφεύγει τις κυρώσεις και συνεχίζει να αναπτύσσει τα προγράμματά της.

Η Ρωσία και η Κίνα υποστήριξαν αυστηρότερες κυρώσεις μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2017, αλλά δεν είναι σαφές σε ποια δράση του ΟΗΕ – εάν υπάρχει – θα μπορούσαν να συμφωνήσουν εάν η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήσει άλλη πυρηνική δοκιμή.

Κινεζική και ρωσική επιρροή

Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν μόχλευση για να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να μην επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικής βόμβας. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κατηγορήσει την Κίνα και τη Ρωσία ότι επέτρεψαν στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν .

Ο Άντονι Ρουτζιέρο, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα υπό τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι επιδιώχθηκαν αρκετά σθεναρά από τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης Ομπάμα έως τις αρχές του δεύτερου έτους του Τραμπ. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν την τελικώς μάταιη ελπίδα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής μεταξύ Τραμπ και Κιμ.

Ορισμένοι επικριτές, όπως ο ειδικός σε κυρώσεις, Τζόσουα Στάντον, κατηγορούν τόσο τις κυβερνήσεις Τραμπ, όσο και Μπάιντεν ότι δεν άσκησαν τη μέγιστη πίεση για να σταματήσουν την Κίνα να επιτρέψει την παραβίαση των κυρώσεων από τη Βόρεια Κορέα. Επισημαίνουν την ισχυρή επιλογή της επιβολής κυρώσεων σε μεγάλες κινεζικές τράπεζες που το έχουν διευκολύνει.

«Οι κυρώσεις που δεν επιβάλλουμε, δεν λειτουργούν και δεν τις εφαρμόζουμε από τα μέσα του 2018», είπε ο Στάντον, σημειώνοντας ότι η ιστορία έχει δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της ισχυρότερης επιβολής και της προθυμίας της Βόρειας Κορέας να εμπλακεί διπλωματικά.

«Η πιο σημαντική αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι η αποτυχία της να διώξει ή να τιμωρήσει τις κινεζικές τράπεζες που γνωρίζουμε ότι ξεπλένουν τα χρήματα του Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε.

Ορισμένοι ειδικοί όπως ο DeThomas υποστηρίζουν ότι η λήψη αυτού που ορισμένοι αποκαλούν «πυρηνική επιλογή» να κυνηγήσουν τις κινεζικές τράπεζες θα μπορούσε να αποκλείσει τεράστια κινεζικά ιδρύματα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τους Κινέζους, αλλά για τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες – κάτι που ο Στάντον θεωρεί αβάσιμο.

«Το να αντέχεις τους Κινέζους για τη Βόρεια Κορέα είναι πάντα μια πιθανότητα, αλλά είναι μια επιλογή υψηλού κινδύνου», είπε ο DeThomas, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να επιφυλάσσεται για ένα ακόμη πιο πιεστικό σενάριο, όπως η αποτροπή οποιασδήποτε κίνησης από την Κίνα για καθολική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Θέλετε να το σκέφτονται. Και δεν μπορείτε να πυροβολήσετε με αυτό το όπλο δύο φορές”, είπε. «Και ακόμα κι αν επιβάλλατε κυρώσεις στις κινεζικές τράπεζες, δεν θα κάνατε τους Βορειοκορεάτες να αλλάξουν».

Ορισμένοι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα για αυτό που είναι – μια πυρηνική δύναμη που δεν πρόκειται ποτέ να αφοπλιστεί – και να χρησιμοποιήσει την ελάφρυνση των κυρώσεων για να δώσει κίνητρα για καλύτερη συμπεριφορά.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να αγοράσουμε πράγματα εκτός από τον αφοπλισμό με την οικονομική μας μόχλευση», είπε ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός σε θέματα μη διάδοσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury, σε συνέδριο στην Οτάβα την Τετάρτη.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι η διατήρηση των κυρώσεων δεν είναι απλώς τιμωρητική, αλλά για να δείξει η διεθνής κοινότητα ότι είναι ενωμένη.

Απέρριψε την ιδέα ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως κράτος με πυρηνικά όπλα.

“Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή παγκόσμια συναίνεση… ότι η ΛΔΚ δεν θα έπρεπε και δεν πρέπει να είναι πυρηνικό έθνος”, είπε. «Καμία χώρα δεν ζητά κάτι τέτοιο… οι συνέπειες της αλλαγής της πολιτικής, νομίζω ότι θα ήταν βαθιά αρνητικές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments