Μαζική φυγή των χρηστών από το Twitter για το Mastodon – Τι είναι όμως αυτό
Πηγή Φωτογραφίας: forbes
Στον απόηχο της εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ, ορισμένοι χρήστες αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες. Ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους ήταν η Mastodon. Τι είναι όμως η νέα πλατφόρμα που πήρε το όνομά της από ένα προϊστορικό, εξαφανισμένο ζώο με τους χαυλιόδοντες;
To BBC επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, επισημαίνοντας τη δυναμική που αναπτύσσει το νέο κοινωνικό δίκτυο, το οποίο έχει πλέον πάνω από 655.000 χρήστες – με περισσότερους από 230.000 να έχουν εγγραφεί την τελευταία εβδομάδα.
Επιφανειακά το Mastodon μοιάζει με το Twitter – οι χρήστες λογαριασμών γράφουν αναρτήσεις (που ονομάζονται “toots”), στις οποίες μπορούν να απαντηθούν, να τους αρέσουν και να δημοσιευτούν ξανά και μπορούν να ακολουθήσουν ο ένας τον άλλον.
Όμως λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ναι μεν προσελκύει νέους χρήστες, αλλά τους προκαλεί και σύγχυση.
Η πλατφόρμα είναι έξι ετών, αλλά η τρέχουσα δραστηριότητά της είναι πρωτόγνωρη και παλεύει κάτω από το βάρος των νέων ξυλουργών.
Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για να βρείτε τον δρόμο σας στο Mastodon.
Τι είναι όλοι αυτοί οι διακομιστές;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εγγραφείτε είναι να επιλέξετε έναν διακομιστή. Υπάρχουν πολλoί, Έχουν θέμα – πολλά ανά χώρα, πόλη ή ενδιαφέρον – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κοινωνικά δίκτυα, την τεχνολογία, τα παιχνίδια και ούτω καθεξής.
Δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποια από αυτές βρίσκεστε επειδή θα μπορείτε να ακολουθείτε τους χρήστες σε όλους τους άλλους ούτως ή άλλως, αλλά σας δίνει μια κοινότητα εκκίνησης που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύσει πράγματα που σας ενδιαφέρουν επίσης.
Μερικά από τα δημοφιλή – όπως τα social και το Ηνωμένο Βασίλειο – τρέχουν επί του παρόντος πολύ αργά λόγω ζήτησης.
Ο Ryan Wild, ο οποίος εκτελεί τον διακομιστή MastodonApp.UK μέσω της εταιρείας του Superior Networks, είπε ότι είχε πάνω από 6.000 νέους συνεργάτες σε 24 ώρες και έπρεπε να διακόψει την εγγραφή.
«Ήθελα να δω τι ήταν όλο αυτό», είπε.
«Έκλεισα τον διακομιστή στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής και ξύπνησα το επόμενο πρωί με 1.000 άτομα που δεν ήξερα ότι θα έμπαιναν».
Πώς βρίσκετε ανθρώπους;
Ο διακομιστής που επιλέγετε γίνεται μέρος του ονόματός σας – έτσι, επιλέγοντας τον διακομιστή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει την κατάληξη @mastodon.uk μετά το όνομα του χρήστη. Αυτή είναι και η διεύθυνσή του, την οποία μπορείτε να ψάξειτε για να βρείτε αυτόν που θέλετε.
Αν βρίσκεστε στον ίδιο διακομιστή, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα του ατόμου, αλλά αν βρίσκεται σε διαφορετικό διακομιστή, θα χρειαστείτε την πλήρη διεύθυνσή του.
Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν θα σας προτείνει άτομα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε και hashtags.
Το πλήθος των διακομιστών εξηγείται καθώς το Mastodon δεν είναι μια πλατφόρμα. Δεν είναι ένα “πράγμα” και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς.
Αυτό το μοντέλο ονομάζεται αποκεντρωμένο, και οι οπαδοί των αποκεντρωμένων πλατφορμών τις προτιμούν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο – δεν μπορούν να διοικούνται από την ιδιοτροπία μιας και μόνο οντότητας, να αγοράζονται ή να πωλούνται.
Ωστόσο, το μειονέκτημα αυτού του γεγονότος είναι ότι αντιθέτως είστε έρμαιο των διαθέσεων του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή σας – αν αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνετε τον λογαριασμό σας. Το Mastodon ζητά από τους ιδιοκτήτες των διακομιστών να δώσουν στους χρήστες τους τρεις μήνες προειδοποίηση αν αποφασίσουν να τον κλείσουν.
Παρεμπιπτόντως, ο αρχικός ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, εργάζεται πάνω σε ένα νέο δίκτυο που ονομάζεται BlueSky – και έχει πει ότι θέλει και αυτό να είναι αποκεντρωμένο.
Πώς γίνεται έλεγχος στο Mastodon;
Αυτό είναι μια πραγματικά καυτή πατάτα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι διακομιστές έχουν τους δικούς τους κανόνες, ενώ ορισμένοι δεν έχουν κανέναν. Ορισμένοι διακομιστές επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να κατακλύζονται από περιεχόμενο μίσους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται στους διακομιστές όπου είναι μπλοκαρισμένοι. Οι δημοσιεύσεις μπορούν επίσης να αναφερθούν στους ιδιοκτήτες των διακομιστών.
Αν πρόκειται για ρητορική μίσους ή παράνομο περιεχόμενο, τότε οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορούν να το διαγράψουν – αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διαγραφεί και παντού. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τεράστιο ζήτημα αν αυτή η πλατφόρμα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Υπάρχουν ήδη αναφορές για ανθρώπους που έχουν στοχοποιηθεί από περιεχόμενο μίσους, ενώ καταγράφονται και ομοφοβικά, κακοποιητικά περιστατικά.
Υπάρχουν διαφημίσεις;
Στο Mastodon δεν υπάρχουν διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να σας εμποδίζει να γράψετε μια ανάρτηση που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν σας.
Δεν προσφέρει επίσης μια επιμελημένη εμπειρία όπως το Twitter όσον αφορά τον τρόπο προβολής των αναρτήσεων – γενικά βλέπετε τι λένε οι followers σας, όπως το λένε.
Είναι δωρεάν η χρήση του;
Το αν πληρώνετε ή όχι την πλατφόρμα εξαρτάται από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεστε – ορισμένοι ζητούν δωρεές, καθώς δεν πληρώνονται, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας