Κόσμος

Ανένδοτος Μελόνι απέναντι σε ΜΚΟ

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, πράγματι, πέτυχε να εκδώσει διάταγμα, με στόχο να αυστηροποιήσει τις αποβιβάσεις μεταναστών που διασώζονται από σκάφη, τα οποία καταφθάνουν στη γείτονα

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Μελόνι απέναντι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με την ίδια να αφήνει υπονοούμενα για τη δράση ορισμένων από αυτές.

Πιο ειδικά, ένα διάταγμα που ψηφίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση στοχεύει στην αυστηροποίηση της πολιτικής που ακολουθεί η γειτονική χώρα απέναντι στις αποβιβάσεις μεταναστών που διασώζονται από «σκάφη ευαίσθητων ανθρωπιστών», όπως ανέφερε η νέα πρωθυπουργός.

Η ΜΚΟ SOS Huanity κατάφερε να αποβιβάσει στη Σικελία μόνο μερικούς από τους  μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο της.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, πράγματι, πέτυχε να εκδώσει διάταγμα, με στόχο να αυστηροποιήσει τις αποβιβάσεις μεταναστών που διασώζονται από σκάφη, τα οποία καταφθάνουν στη γείτονα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 35 από τους 179 επιβαίνοντες δεν μπόρεσαν τελικά να αποβιβαστούν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός βασίζει τη νέα μεταναστευτική της πολιτική, βασιζόμενη σε διάταγμα που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την Παρασκευή. Το διάταγμα προβλέπει μόνο τη φροντίδα σε ανηλίκους, γυναίκες και ασθενείς και οι υπόλοιποι πρέπει να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Η διελκυστίνδα συνεχίστηκε, με την εν λόγω ΜΚΟ να υπενθυμίζει, από την πλευρά της, ότι η διεθνής νομοθεσία υποχρεώνει τις ιταλικές αρχές να αφήσει όλους τους επιζώντες να αποβιβαστούν.

Το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής προσεγγίζεται και καθορίζεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, θεμέλιος λίθος της οποίας είναι η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων. Ωστόσο, οι σύγχρονες μορφές μετανάστευσης θέτουν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στο τραπέζι του διαλόγου στις χώρες υποδοχής.

Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει η πρόεδρος του δεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», σύμφωνα με την οποία εναπόκειται στο κράτος σημαίας να φροντίσει τους μετανάστες που παραμένουν στο πλοίο.

Πρόκειται για μια σαφή  επιστροφή σε μια πιο σκληρή, σφιχτή μεταναστευτική πολιτική, ανάλογη με εκείνη που είχε δρομολογήσει πριν από μερικά χρόνια ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών. Από την άποψη αυτή, δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαλβίνι έσπευσε να προβεί σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση είναι αυτή που υπογραμμίζει τα γεγονός ότι ο Σαλβίνι είναι εταίρος της κυβέρνησης συμμαχίας υπό την πρωθυπουργία της Τζόρτζια Μελόνι και ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών διατυπώνει πιο «σκληροπυρηνικές» πολιτικές θέσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα όμως με μια δεύτερη προσέγγιση, που δεν είναι ανταγωνιστική προς την πρώτη, η πολυσυζητημένη Μελόνι, με τις αρχικές νεοφασιστικές ιδεολογικές αναφορές, εφαρμόζει απλά την πολιτική για την οποία μίλησε στους Ιταλούς προεκλογικά και επανέλαβε πρόσφατα: να σταματήσει την άφιξη  παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Ορισμένες ΜΚΟ αντιδρούν έντονα σε αυτή την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά η Μελόνι παραπέμπει τους δημοσιογράφους σε παλαιότερες δηλώσεις της, ότι υπάρχουν ορισμένες ΜΚΟ που θησαυρίζουν από το μεταναστευτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο