Κόσμος

COP 27: Το Βέλγιο δεσμεύεται για χρηματοδότηση «απώλειας και ζημίας» στη Μοζαμβίκη

Μόλις η τρίτη χώρα που υιοθετεί τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση

Το Βέλγιο έγινε τη Δευτέρα μόλις η τρίτη χώρα που δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν αναπόφευκτες ζημιές και απώλειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, προσφέροντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια στη Μοζαμβίκη .

Αν και είναι σχετικά μικρά, τα κονδύλια έχουν τεράστια σημασία, όπως ανακοινώθηκε καθώς περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 – όπου η επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες.

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Φρανκ Βάντερμπρουν δήλωσε ότι το Βέλγιο θα διαθέσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για «απώλειες και ζημιές» στην κλιματική αλλαγή από ένα νέο πακέτο στήριξης 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη Μοζαμβίκη από το 2023 έως το 2028, το οποίο θα στηρίξει επίσης έργα ,όπως εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο.

«Πρόκειται να επέμβουμε επιτόπου για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να προστατεύσουν καλύτερα τις κοινότητές τους και το περιβάλλον τους από φυσικές καταστροφές όπως κυκλώνες και πλημμύρες, που είναι όλο και πιο βίαια λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Βάντερμπρουκ.

Προηγουμένως, μόνο η Σκωτία και η Δανία είχαν δεσμευτεί για χρηματοδότηση για απώλειες και ζημιές που συνδέονται με το κλίμα, καθώς και η βελγική περιοχή της Βαλλονίας.

Μεγάλοι ρυπαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εμποδίσει τις προηγούμενες προσπάθειες φτωχότερων χωρών να εξασφαλίσουν τέτοια χρηματοδότηση, φοβούμενες τις ευθύνες για την ιστορική συμβολή τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής της COP27, δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ενωθεί απαιτώντας από τις χώρες να συμφωνήσουν σε μια χρηματοδοτική διευκόλυνση όπου τα πλούσια έθνη θα παρέχουν απώλειες και ζημιές σε μετρητά σε ευάλωτα κράτη.

Η Μοζαμβίκη είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζοντας ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κυκλώνες, ξηρασίες και καταστροφικές πλημμύρες, που τα τελευταία χρόνια έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες, μόλυναν τα αποθέματα νερού και ανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο κυκλώνας Idai, που έπληξε τη χώρα της Νότιας Αφρικής το 2019, προκάλεσε ζημιές περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απώλειες 1,39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η ανακοίνωση της βελγικής κυβέρνησης δεν διευκρίνισε εάν τα χρήματα θα επικεντρωθούν στην αποφυγή απωλειών προετοιμάζοντας πιο ακραία καιρικά φαινόμενα ή εάν θα αποζημιώσουν τις κοινότητες για απώλειες μετά από μια καταστροφή που σχετίζεται με το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο