Ετοιμάζεται η Ρωσία να παραδώσει τον Χερσώνα;
Πηγή Φωτογραφίας: Euro2day- Candia Doc
Ετοιμάζεται η Ρωσία να παραδώσει τον Χερσώνα; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των συγκρούσεων στην Ουκρανία, όπου η πόλη της Χερσώνας, στα νότια της χώρας, προετοιμάζεται για να γίνει το επίκεντρο σκληρών μαχών.
Η πόλη παραμένει υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού παρά την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων. Η ανακατάληψη της Χερσώνας θα έχει τεράστια συμβολική και υλικοτεχνική αξία για την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία επενδύει στην παροχή νερού στην Κριμαία μέσω της περιφέρειας, και παράλληλα επιδιώκει να «χτίσει» τη χερσαία της γέφυρα προς τη Ρωσία.
Στο μεταξύ οι ρωσικές αρχές απομακρύνουν τον άμαχο πληθυσμό και προετοιμάζονται να αποκρούσουν την ουκρανική αντεπίθεση. Αυτό που δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής είναι εάν οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσυρθούν από την δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, εγκαταλείποντας την πόλη της Χερσώνας που βρίσκεται επίσης στη δυτική όχθη στα χέρια των Ουκρανών.
Θα αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις;
Είναι σίγουρα αλήθεια ότι ενώ ορισμένες ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την πόλη, άλλες, πιο εξειδικευμένες έχουν επίσης φτάσει στο σημείο, παρατηρεί ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση είναι ένας από τους δυσκολότερους ελιγμούς που μπορούν να γίνουν με επιτυχία σε ένα πόλεμο και απαιτεί έμπειρα στρατεύματα για να διατηρήσουν τη γραμμή ενώ άλλοι υποχωρούν πίσω από την γραμμή κάλυψης τους.
«Ένας τέτοιος ανασχηματισμός δυνάμεων είναι απολύτως σύμφωνος με ένα σχέδιο αποχώρησης», λέει χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι τελικά τα πράγματα είναι όπως φαίνονται και θα δούμε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.
«Αν και πρόκειται για έναν πόλεμο που αψηφά τις προβλέψεις, οι πιθανότητες δείχνουν ότι τα πράγματα είναι όπως φαίνονται και ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταλείψει την πόλη αντί να επιδιώξει να κρατήσει μια νέα αμυντική γραμμή κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Δνείπερου. Η παράδοση της Χερσώνας θα σήμαινε ότι το πυροβολικό της Ουκρανίας θα μπορούσε να φτάσει ορισμένες από τις χερσαίες γραμμές επικοινωνίας της Ρωσίας που βρίσκονται στην Κριμαία, αλλά συνολικά (η παράδοση της πόλης) φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να ανακοπεί η προέλαση του Κιέβου για αρκετό καιρό ώστε περισσότερες μονάδες κινητοποιημένων εφέδρων να προετοιμαστούν και να αναπτυχθούν», αναφέρει.
Πάντως η πόλη της Χερσώνας έμεινε για πρώτη φορά χθες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό, καθώς το φράγμα Κακόβκα, στην ίδια περιοχή, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από πλήγματα που δέχθηκε, για τα οποία Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται.
Ευρύτερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν αμυντικές θέσεις στη δυτική (δεξιά) όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια Χερσώνα, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την εκστρατεία αναχαίτισης κατά της ρωσικής επιμελητείας στην περιφέρεια.
Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την απελευθέρωση της πόλης
Η σύγκρουση στην περιοχή αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία όχι μόνο από στρατηγική και στρατιωτική άποψη. Αλλά και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής La Repubblica. «Η ανάκτηση της Χερσώνας θα σήμαινε οριστική αλλαγή της κατεύθυνσης της σύγκρουσης», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι ΗΠΑ πιέζουν κατά κάποιο τρόπο την Ουκρανία να «κλείσει» την υπόθεση ανακτώντας τον έλεγχο της πόλης ώστε να εκκινήσει μια πρώτη πραγματική διαπραγμάτευση με τη Μόσχα.
Ακριβώς λόγω της σημασίας της περιοχής, «έρχεται ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ -μέσω των Βρυξελλών- το οποίο αντιπροσωπεύει και μια πρόσκληση προς την ουκρανική κυβέρνηση: εάν και όταν ανακτηθεί η Χερσώνα, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Από θέση δύναμης και όχι αδυναμίας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Για την επίτευξη ακριβώς αυτού του στόχου στη Χερσώνα, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην επικείμενη αποστολή συστημάτων αεράμυνας ικανών να αναστέλλουν τη δράση των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η Μόσχα το τελευταίο διάστημα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post που υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία παραμένει «ανοιχτή» σε συνομιλίες, και δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με το Κίεβο λόγω της άρνησής του να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Μόσχα. Στις ίδιες δηλώσεις ανέφερε ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας εάν θα παραστεί αυτοπροσώπως στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20.
Πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως δεν ότι δεν θα παρευρεθεί εάν παραστεί ο Πούτιν.
Η σύνοδος κορυφής στο Μπαλί πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας