Κόσμος

UBS: Στο 6,4% από 5,7% αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος

UBS: Στο 6,4% από 5,7% αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος

Πηγή Φωτογραφίας: Brief- SaltWire

Η UBS τονίζει ότι η αδυναμία της παγκόσμια οικονομίας το 2023 θα οφείλεται στην εξάλειψη των τους (εξασθενημένων) θετικών ανέμων από τη δυναμική του reopening μετά την Covid

Στο 6,4% από 5,7% πριν αναβαθμίζει η UBS την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών για το 2023, τοποθετώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% από 4%, ενώ για το 2024 την τοποθετεί στο 3,2%. Κι αυτό τη στιγμή που η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι η ύφεση θα χτυπήσει την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας το 2023.

‘Όπως σημειώνει, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίες θα είναι εξαιρετικά αδύναμες το επόμενος έτος, με την παγκόσμια ανάπτυξη να κινείται στο μόλις 2,1% σε ετήσια βάση το 2023 – τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1993, μη συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τον όγδοο πιο αδύναμο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Με 13 από τις 32 οικονομίες υπό την κάλυψή της να αναμένεται να συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023, η πρόβλεψή της προσεγγίζει κάτι παρόμοιο με μια “παγκόσμια ύφεση”, όπως επισημαίνει.

Η UBS τονίζει ότι η αδυναμία της παγκόσμια οικονομίας το 2023 θα οφείλεται στην εξάλειψη των τους (εξασθενημένων) θετικών ανέμων από τη δυναμική του reopening μετά την Covid, στην επιχειρηματική αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό δελτίο στην Ευρώπη, στις ελλείψεις προσφοράς εργασίας, στη νομισματική σύσφιξη και στον συνεχιζόμενο πληθωρισμό, τα οποία και επιβαρύνουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Η κατανάλωση έχει κινηθεί καλά προσωρινά, χάρη στη συσσωρευμένη ζήτηση, τα δημοσιονομικά κίνητρα και τη μείωση των αποταμιεύσεων, αλλά θα δεχτεί “χτύπημα” από την αρνητική αύξηση του εισοδήματος.

Ο “γνωστός άγνωστος” είναι πόση ζημιά θα κάνει στην οικονομία η νομισματική αυστηροποίηση, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα. Αναμένει ότι οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων θα συνεχιστούν στο α’ τρίμηνο του 2023 και τα μέσα επιτόκια πολιτικής στις αναδυόμενες και τις αναπτυγμένες αγορές θα αυξηθούν κατά 3% και 4%, αντίστοιχα. Ενώ οι αναδυόμενες αγορές είναι κοντά στα “μέγιστα επιτόκια πολιτικής” κατά μέσο όρο, οι ανεπτυγμένες έχουν άλλες 170 μονάδες βάσης σε αυξήσεις πριν οι κεντρικές τράπεζες πραγματοποιήσουν στροφή προς μία πιο ήπια πολιτική. Θα μπορούσαν να χρειαστούν 12-18 μήνες για να τροφοδοτηθεί πλήρως αυτή η σύσφιξη στην παραγωγή (ο εμπειρικός κανόνας για τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, είναι ότι κάθε 100 μ.β σε αυξήσεις θα μείωνε την ετήσια ανάπτυξη κατά περίπου ίδιο ποσό), όπως σημειώνει.

Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων εδώ και δεκαετίες η οποία, μέσω της μειωμένης οικονομικής προσιτότητας, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των κατοικιών χαμηλότερα παγκοσμίως κατά 15% κατά μέσο όρο, όπως εκτιμά η UBS. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τις αρνητικές συνέπειες με αποτέλεσμα καλύτερες προοπτικές στη διεθνή οικονομία. Το μέτωπο των καταναλωτών (και η αγορά εργασίας) θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτικό από ό,τι αναμένεται, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα και οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα τη μεγάλη “στροφή”. Όλα αυτά θα μείωναν ουσιαστικά την πιθανότητα ύφεσης, καταλήγει η UBS.

Σε ξεχωριστό σημείο της έκθεσής της η UBS με τα πολιτικά γεγονότα σε κάθε χώρα και τις επιπτώσεις του στα μακροοικονομικά μεγέθη, επισημαίνει ότι το 2023 θα είναι ένα εκλογικό έτος για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούλιο του 2023 το αργότερο. Θα γίνουν με απλή αναλογική – σε μία αλλαγή από το σύστημα του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις από τον Οκτώβριο, έξι κόμματα είναι πιθανό να μπουν στη Βουλή, αλλά κανένα δεν είναι πιθανό να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν κανείς δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές – και είναι σημαντικό ότι αυτές θα διεξαχθούν με την επιστροφή στο σύστημα του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις επαναληπτικές εκλογές, το κόμμα που θα λάβει το 38% των ψήφων θα μπορούσε να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό περίπου 36%-38%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ (26%- 28%) και το ΠΑΣΟΚ (12%-13%).

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των εκλογών του 2023, η UBS αναφέρει ότι σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πιέσει για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αλλαγές στην προτίμηση για τις κατανομές των πόρων αυτών και, συνεπώς, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ταχύτητα απορρόφησης. Παρά τη σειρά δημοσιονομικών μέτρων στήριξης ύψους 2% του ΑΕΠ το 2023, η κυβέρνηση στοχεύει να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023 έναντι ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments