Πολιτισμός

Το Αθηναϊκό Μουσείο στην Πλάκα ήταν ένα όραμα 85ετίας

Το Αθηναϊκό Μουσείο στην Πλάκα ήταν ένα όραμα 85ετίας

Πηγή Φωτογραφίας: Facebook -Σύλλογος των Αθηναίων

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του παλαιότερου και πολυτιμότερου μέλους του Συλλόγου

Στο μικρό στενάκι της οδού Κέκροπος στην Πλάκα γινόταν απίστευτος συνωστισμός την Τρίτη το βράδυ. Και στο Εντευκτήριο του Συλλόγου των Αθηναίων δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα. Λογικό και αναμενόμενο, μιας και επρόκειτο για γιορτή που περίμενε 85 ολόκληρα χρόνια για να γίνει. Το «Αθηναϊκό Μουσείο» άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του, «μικρό σε μέγεθος αλλά τεράστιο σε αξία και κειμήλια», όπως είπε και ο πρόεδρος του φορέα και κινητήριος δύναμή του, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ελευθέριος Σκιαδάς. Ως έδρα επελέγη το ιστορικό αυτό κτίριο στην καρδιά της παλαιάς Αθήνας, όπου κατοίκησε ο Φιλικός αγωνιστής και δήμαρχος Αθηναίων Νικόλαος Ζαχαρίτσας και αναδιαμορφώθηκε για να στεγάσει τον Σύλλογο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από δύο προέδρους του, τον Δημήτρη Σκουζέ και τον Δημήτρη Γέροντα. Ο ιστορικός αυτός φορέας ήταν ένας από τους παλαιότερους στη πατρίδα μας με έτος ιδρύσεως το 1895 και φιλοδοξία να συγκεντρώσει σε μια «κιβωτό» κειμήλια των γηγενών Αθηναίων (που εδώ που τα λέμε ήταν και μετρημένοι στα δάχτυλα).

Το πρώτο βήμα

Το 1937 οργανώθηκε από τον Σύλλογο μια πρώτη έκθεση τέτοιων αντικειμένων καθώς στο καταστατικό του υπήρξε από την αρχή η ίδρυση μουσείου. Προχθές λοιπόν εγκαινιάστηκε μια αίθουσα που δείχνει ότι καρποφόρησε η προσπάθεια και τεκμαίρει ότι οι οικογένειες αυτές που αποτέλεσαν τον πυρήνα του φορέα εξακολουθούν να τον στηρίζουν. Διότι χάρις στις δωρεές τους, τις παλαιές αλλά και πολλές πρόσφατες που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, το νεοσύστατο μουσείο προικίστηκε με απίστευτα πράγματα, από πίνακες ζωγράφων εγνωσμένης αξίας, μέχρι αντικείμενα, έπιπλα, έγγραφα, χάρτες, που είχαμε την ευκαιρία να δούμε στα εγκαίνια.

View this post on Instagram

A post shared by avalonofthearts (@avalonofthearts)

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του παλαιότερου και πολυτιμότερου μέλους του Συλλόγου: Ο 99χρονος επιχειρηματίας και διακεκριμένος φυσικός Κωνσταντίνος Πετρίδης συνέβαλε αποφασιστικά στον νέο θεσμό. Ως απόγονος των Σκουζέ δώρισε το σύνολο των κινητών κειμηλίων και δικαίως το μουσείο ονομάστηκε: «Αθηναϊκό Μουσείο. Μόνιμη Συλλογή Σκουζέ – Πετρίδη». Από κοντά και η αξιοποίηση θησαυρών που προήλθαν από άλλες πηγές: Διαθήκη Λίζας Σκουζέ, Λένα Πατρονικόλα Γεωργαντή, οικογένεια Σουγιουτζόγλου, οικογένεια Γέροντα, οικογένεια Καλλιφρονά, οικογένεια Αδώνιδος Κύρου, οικογένεια Σκιαδά, οικογένεια Σερπιέρη κ.ά. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, που τέλεσε τα εγκαίνια μαζί με τον Ελευθέριο Σκιαδά και την Αλεξάνδρα Στασινοπούλου (η οικογένεια της οποίας έχει στηρίξει και αυτή την προσπάθεια), δεν έκρυβε τη χαρά του. Ευχαρίστησε όλους τους δωρητές και τους χορηγούς που τιμούν τις αθηναϊκές τους ρίζες και την παράδοση της ευποιίας, από γενιά σε γενιά. «Μια πόλη όσο ιστορικός και αν είναι ο χαρακτήρας της δεν είναι τα μνημεία της αλλά οι άνθρωποί της», κατέληξε. Ας ευχηθούμε στο νέο μουσείο με το δεξί!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments