Κόσμος

Οι επίδοξοι σερίφηδες της νέας Άγριας Δύσης

Οι επίδοξοι σερίφηδες της νέας Άγριας Δύσης

Πηγή Φωτογραφίας: cnn/Αρχείου/Bloomberg

Δύο άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το ταλέντο να τραβούν την προσοχή πάνω τους: ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ίλον Μασκ

Είναι πρόδηλο και πλέον ομολογημένο ότι υφίσταται έλξη, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ίλον Μασκ, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον φερόμενο ως τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη και προσφάτως δεδηλωμένου υπερασπιστή της «απεριόριστης ελευθερίας του λόγου».

Δύο άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το ταλέντο να τραβούν την προσοχή πάνω τους: ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ίλον Μασκ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Μερικές φορές τα συμφέροντά τους συγκλίνουν. Χθες, ο Μασκ, κάλεσε τα εκατοντάδες μέλη του κοινωνικού του δικτύου να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους, το κόμμα δηλαδή που ελέγχεται από τον Τραμπ.

Αυτό το πολιτικό «coming out» του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος ταχύτατα εγκαθίσταται στην καρδιά του παγκόσμιου συστήματος επικοινωνίας, ολοκληρώνει το πορτρέτο του ελευθεριακού ανατροπέα, που σπάει τους κώδικες για το προσωπικό του συμφέρον και το συμφέρον των εταιρειών του. Οι πολιτικές του απόψεις ήταν μέχρι στιγμής αμφιλεγόμενος, αφού ο ίδιος ανέφερε ότι ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν πριν από δύο χρόνια, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται ότι του είπε το αντίθετο. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι ελευθεριακός επιχειρηματίας, αν δεν βασιζόταν τόσο στις δημόσιες επιβραβεύσεις, αλλά και επιδοτήσεις.

Ακόμη, το αφεντικό της Tesla είναι υποστηρικτής του «ελεύθερου λόγου», της απόλυτης ελευθερίας του λόγου, όπως εγγυάται το αμερικανικό Σύνταγμα. Ενός λόγου χωρίς όρια, απεριόριστου. Αυτό ανοίγει διάπλατα τις θύρες  σε  συνωμότες, χειραγωγούς της πληροφόρησης, σε συκοφάντες. Ακόμη και σε διακινητές της ρωσικής προπαγάνδας, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Μάλιστα, ο Μασκ ανταλλάσσει μηνύματα με τον δημιουργού της πλατφόρμας, γράφοντας ότι το Twitter πρέπει να γίνει «η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τον κόσμο, είναι η αποστολή μας». Η απάντηση του δημιουργού είναι «πληρωμένη»: «Αξιόπιστη πηγή, αλλά σύμφωνα με ποιον; “. «Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Twitter», απαντά ο νέος ιδιοκτήτης.

Αυτό είναι ήδη προβληματικό, αφού το Twitter δεν είναι μέσο ενημέρωσης, δεν έχει δημοσιογράφους, δεν έχει ελεγκτές πληροφοριών. Η κοινότητα ως κριτής αξιοπιστίας είναι μορφή δημαγωγίας ή ένα πολύ πολιτικό όραμα, στο οποίο μπορεί να συνυπάρχουν πολλές «αλήθειες», αφού εκατομμύρια οι χρήστες του.

Ταυτόχρονα, είναι και πλήρως «τραμπικό» ως προσέγγιση. Θυμόμαστε την «εναλλακτική αλήθεια» που είχε εννοιολογηθεί στην αρχή της εποχής Τραμπ. Και ο πρώην Πρόεδρος συνεχίζει σε αυτό το πνεύμα δημοσίου λόγου, δαιμονοποιώντας τα «mainstream» μέσα ενημέρωσης και υποστηρίζοντας πάντα, ενάντια σε όλα τα στοιχεία, ότι του υφάρπαξαν την εκλογική νίκη πριν από δυο χρόνια.

Και αυτό το σχήμα, κατεξοχήν δημαγωγικό, λειτουργεί στην πράξη. Οι Ρεπουμπλικάνοι περιμένουν κάποια καλά αποτελέσματα σήμερα, τρέφοντας ελπίδες και προσδοκίες για τις προεδρικές του 2024.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκει τη θέση του ο Ίλον Μασκ. Όλα τα προαναφερόμενα ωθούν Τραμπ και Μασκ προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή της μεγαλύτερης σύγχυσης του δημοσίου διαλόγου, της εναλλακτικής ενημέρωσης χωρίς φίλτρο και, μέσα σε αυτό το πληροφοριακό χάος, του θριάμβου των δημαγωγών.

Αγοράζοντας λοιπόν το Twitter, ο Μασκ αυτοαναγορεύεται ήδη ως ο σερίφης της Άγριας Δύσης, που υπόσχεται να αποδειχθεί στην πράξη, μαζί με τον επιμελώς αντιελιτιστή Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments