Κόσμος

Ρωσία: Μυστηριώδης μπλε «αύρα» στη Λαπωνία υποψιάζει για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από ρωσικό υποβρύχιο

Ρωσία: Μυστηριώδης μπλε «αύρα» στη Λαπωνία υποψιάζει για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από ρωσικό υποβρύχιο

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail/Lights over Lapland

Οι ειδικοί έσπευσαν να μάθουν τι θα μπορούσε να είναι και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να προκλήθηκε από ρωσικό υποβρύχιο που δοκίμαζε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Όσο όμορφες κι αν είναι μυστηριώδεις, αυτές οι εικόνες απαθανατίζουν μια μπλε κορδέλα φωτός που φώτισε ένα μικρό χωριό της Λαπωνίας και άφησε τους ντόπιους άναυδους.

Οι Σουηδοί παρατηρητές πίστεψαν αρχικά ότι το φαινόμενο ήταν ένα περίεργο είδος σέλας, αλλά καθώς συνέχιζαν να κοιτάζουν το μπλε φως παρέμενε ακίνητο, ενώ το πράσινο σέλας χόρευε γύρω του.

Το χωριό Αμπίσκο φημίζεται για το ότι έχει το δικό του φυσικό θαύμα με τη μορφή μιας «μπλε τρύπας» – ένα κομμάτι ουρανού που εκτείνεται από 6 έως 12 τετραγωνικά χλμ και παραμένει καθαρό ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, αυτό το μπλε φως ήταν διαφορετικό. 

Οι ειδικοί έσπευσαν να μάθουν τι θα μπορούσε να είναι και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να προκλήθηκε από ρωσικό υποβρύχιο που δοκίμαζε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. 

Η βάση αυτής της θεωρίας είναι ότι η Μόσχα πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Bulava από το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Generalissimus Suvorov στη Λευκή Θάλασσα την ημέρα που εντοπίστηκε το μπλε φως στις 3 Νοεμβρίου.

Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) είναι ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά κεφαλών σε μακρινούς στόχους.

Είναι ένας τύπος βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος τροφοδοτείται και κατευθύνεται προς έναν στόχο αλλά πέφτει σε αυτόν υπό τη βαρύτητα.

Αυτό σημαίνει ότι η τροχιά των πυραύλων είναι μια ψηλή, αψιδωτή διαδρομή.

Για να χαρακτηριστεί ως ICBM, ένας πύραυλος πρέπει να φέρει μια κεφαλή πάνω από 5.400 km είτε μέσω του αέρα, είτε μέσω του διαστήματος.

Αυτοί που ταξιδεύουν στο διάστημα – το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους πυρηνικούς πυραύλους – έχουν σχεδιαστεί επιμελώς για να επιβιώνουν από τη θερμότητα και την πίεση της επανεισόδου.

Τα ICBM συνήθως παραδίδουν πυρηνικά όπλα, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν συμβατικές κεφαλές.

«Η ομάδα των φωτογράφων μας φωτογραφίζει τον νυχτερινό ουρανό για περισσότερο από μια δεκαετία και αυτό το γεγονός δεν έμοιαζε με τίποτα που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Chad Blakley, διευθυντής της εταιρείας περιοδειών του σέλας Lights over Lapland.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που μια δοκιμή πυραύλου κατηγορείται για την πρόκληση ενός παράξενου φωτός που μοιάζει με σέλας. 

Το 2017, παρόμοιες μπλε κορδέλες εντοπίστηκαν στον ουρανό πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, αφού η Ρωσία εκτόξευσε έναν αριθμό πυραύλων κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. 

Τα σέλας εμφανίζονται όταν τα σωματίδια από τις εισερχόμενες ηλιακές καταιγίδες χτυπούν αέρια στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, με τη σύγκρουση να οδηγεί συχνά σε αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες. 

Τα καλύτερα πλεονεκτήματα για το φυσικό θαύμα βρίσκονται σε μέρη στο μακρινό βορρά, όπως η Αλάσκα, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Γροιλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία. 

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στο νότιο άκρο, μέρη όπως η Τασμανία και η Νέα Ζηλανδία προσφέρουν επίσης υπέροχη θέα σε ένα σέλας. 

Υπήρξε μια πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας από τον ήλιο, ως αποτέλεσμα του να έρχεται προς την πιο ενεργή φάση στον 11ετή ηλιακό του κύκλο – φτάνοντας στο μέγιστο της δραστηριότητας το 2024.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το επίπεδο της ηλιακής δραστηριότητας που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι περίπου το ίδιο με πριν από 11 χρόνια, στο ίδιο σημείο του τελευταίου κύκλου.

Η «μπλε τρύπα» για την οποία είναι γνωστή η Abisko προκαλείται από ένα ελάχιστα γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο.

Κάνει το χωριό ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να παρακολουθείτε με συνέπεια το Βόρειο Σέλας, αλλά και τα σπάνιαα «φεγγαρόξυλα», τα οποία είναι επίσης γνωστά ως σεληνιακά ουράνια τόξα και σεληνιακά φωτοστέφανα. 

Αυτά συμβαίνουν όταν το φως του φεγγαριού ανακλάται και διαθλάται μέσω σταγονιδίων νερού και κρυστάλλων κοντά στην μπλε τρύπα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments