Τι κρίνεται σήμερα στις αμερικανικές εκλογές;
Πηγή Φωτογραφίας: guardian/AP photo
Στις κάλπες προσέρχονται οι Αμερικανοί ψηφοφόροι για τις ενδιάμεσες εκλογές, προκειμένου να εκλέξουν το νέο Κογκρέσο, δηλαδή τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας.
Οι ενδιάμεσες εκλογές συνδυάζουν πολλαπλές εκλογές την ίδια ημέρα. Ολόκληρη η Βολή των Αντιπροσώπων (435 έδρες) και το ένα τρίτο της Γερουσίας (35 έδρες).
Επιπλέον, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν μια ολόκληρη σειρά τοπικών εκλεγμένων αντιπροσώπων μέσω δημοψηφισμάτων. Αυτοί οι αιρετοί αξιωματούχοι θα αποφασίσουν, εν συνεχεία, για κεντρικές θεματικές πολιτικές αναφορικά με την εκπαίδευση, τους φόρους, την περιβαλλοντική νομοθεσία ή ακόμη και το ζήτημα των αμβλώσεων που απασχολεί την κοινή γνώμη της χώρας.
Βέβαια, εκλογές χωρίς δημοσκοπήσεις δεν νοούνται πια. Έως σήμερα, η κατανομή των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπάρχουν 221 Δημοκρατικοί βουλευτές, 212 Ρεπουμπλικάνοι και δύο κενές έδρες. Από τις συνολικά 435 έδρες το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν έχει, λοιπόν, μια μικρή αλλά υπαρκτή πλειοψηφία, την οποία δύσκολα θα διατηρήσει.
Πράγματι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, αυτό που καταγράφει ο αναλυτής ότι η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει από δέκα έως εικοσιπέντε έδρες στην Κάτω Βουλή. Με άλλες λέξεις, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών και των Ηνωμένων Πολιτειών κινδυνεύει σοβαρά να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, αναφορικά με τη Γερουσία, μόνο η διπλή καταμέτρηση των ψήφων της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις επιτρέπει, προς το παρόν, στους Δημοκρατικούς να έχουν την κυριαρχία.
Όμως, υπάρχει ένας σοβαρός αστάθμητος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Αυτό επισήμανε και το «τρομερό παιδί» και άλλοτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, ακόμη και τη φυσική του παρουσία και ομιλία, που πραγματικά συνέγειρε τους συγκεντρωμένους αφοσιωμένους φίλους και ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Πραγματικά, εικάζεται ότι πιθανή μεγαλύτερη συμμετοχή μπορεί να ανατρέψει την εκλογική δυναμική που παρουσιάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, αυτό που ουσιαστικά διακυβεύεται σήμερα είναι η μάχη εντυπώσεων. Αυτό επιχειρεί εδώ και καιρό ο ΝτόναλντΤραμπ, ο οποίος, κατά τα λοιπά, καταγγέλλει ευκαίρως ακαίρως όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ως «αργυρώνητες». Αυτό επιχειρείται και από τον Ίλον Μασκ, που, μετά την απόκτηση του Twitter, εκφράσθηκε υπέρ των «καλών» Ρεπουμπλικάνων και, συμμετρικά, εναντίον των «άλλοτε καλών» Δημοκρατικών.
Σε επίπεδο ουσίας όμως, που από ό,τι φαίνεται επιστρέφει στην πολιτική (Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία κ.λπ.) συμβαδίζοντας προφανώς με τις σύγχρονες επικοινωνιακές στρατηγικές, ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα και – πιθανώς – το ζήτημα των αμβλώσεων θα επανέλθει στην πολιτική ατζέντα, αν και δεν έφυγε ποτέ από αυτήν. Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν δεν κρύφτηκαν, δεν κρύβονται. Έχουν καταθέσει τις θέσεις τους για το ενεργειακό – πληθωριστικό και την εγκληματικότητα, καθώς και για το ζήτημα των αμβλώσεων. Εναπόκειται στους Ρεπουμπλικάνους και στον Τραμπ να αναπτύξουν όλη την επιχειρηματολογία τους σε θεσμικά πλαίσια, αν βεβαίως επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις.
Ούτε τα πάντα, αλλά ούτε και ένα μηδενικό πολιτικό ζήτημα κρίνονται σήμερα στη δυτική όχθη του Ατλαντικού, που μοιάζει με χώρα σε μόνιμη προεκλογική περίοδο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας