Κόσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει “συγκεκριμένα” βήματα απο τη Σουηδία για το “ναι” στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξέφρασε αντιρρήσεις, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έληξε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον νέο πρωθυπουργό της Σουηδίας, στην πρώτη αυτού του επιπέδου από το 2009.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Άγκυρα εξέφρασε την προσδοκία της να δει συγκεκριμένα βήματα από τη Σουηδία για την εκπλήρωση των αντιτρομοκρατικών υποχρεώσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που εκκαθαρίζει τις προσφορές της σκανδιναβικής χώρας και της γειτονικής Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση στην Άγκυρα, ο νέος Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον  είπε ότι κατανοεί τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και υποσχέθηκε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις ασφαλείας που ανέλαβε η σκανδιναβική χώρα για να λάβει την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Στη συνάντησή μας μοιραστήκαμε ανοιχτά τις προσδοκίες μας για συγκεκριμένα βήματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του μνημονίου», είπε ο Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξέφρασε αντιρρήσεις, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και άλλες ομάδες, καθώς και για την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων από τα σκανδιναβικά κράτη.

«Θέλω να καθησυχάσω όλους τους Τούρκους, ότι η Σουηδία θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο τον Ιούνιο που άρει το βέτο της Τουρκίας, ενώ απαιτούσε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες ανησυχίες της.

Τον Σεπτέμβριο, μετά το μνημόνιο, η Σουηδία και η Φινλανδία ήραν την απαγόρευση εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ως θετικό βήμα από τον Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο