Διεθνή

Τουρκία: Ο Ερντογάν φυλάκισε και τον πρόεδρο των αρτοποιών

Τουρκία: Ο Ερντογάν φυλάκισε και τον πρόεδρο των αρτοποιών

Πηγή Φωτογραφίας: dw

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ ότι οι δηλώσεις του Κολιβάρ συνιστούσαν ρητορική μίσους

Μετά την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, σειρά για τις φυλακές πήρε επικεφαλής συνδικάτου αρτοποιίας για «δημόσια προσβολή του τουρκικού έθνους», μετά τις δηλώσεις του ότι η «ηλίθια» αγάπη της κοινωνίας για το ψωμί εξηγούσε γιατί είχε εκλέξει τις κυβερνήσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ψωμιού Τζιχάν Κολιβάρ έκανε τα σχόλια στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk τη Δευτέρα, καθώς μίλησε για την αύξηση της τιμής του ψωμιού και τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού στην Τουρκία.

“Το ψωμί είναι η βασική τροφή για ανόητες κοινωνίες. Μιλάω επιστημονικά, δεν το επινοώ – η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 210 κιλά στην Τουρκία και 45-50 κιλά στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Αγγλία, την Ιαπωνία”, είπε ο Κολιβάρ.

«Από τη στιγμή που η κοινωνία μας τρώει ψωμί, τέτοιοι κυβερνώντες την κυβερνούν εδώ και 20 χρόνια», ήταν η “καταδικαστική” φράση του.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον έθεσε υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η Τουρκία επικρίνεται ευρέως από ομάδες δικαιωμάτων και δυτικούς συμμάχους για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Οι επικριτές αποδίδουν τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας στις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές του Ερντογάν, οι οποίες, όπως λέει, στοχεύουν στην τόνωση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σκαρφάλωσε σε υψηλό 24 ετών στο 85,5%, έχοντας αρχίσει να εκτινάσσεται από πέρυσι καθώς η λίρα υποχώρησε αφού η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια όπως ζητούσε ο Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ είπε ότι οι δηλώσεις του Κολιβάρ συνιστούσαν ρητορική μίσους.

«Εκτός από την προσβολή του έθνους και του ψωμιού μας, οι δηλώσεις αυτού του ατόμου δείχνουν ότι είναι στοιχείο της πολιτικής της εχθρότητας, της πολιτικής του μίσους», είπε ο Τσελίκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments